Berat naik mendadak preg 5 bulan.. on diet control gdm

Ade y macam sy berat naik mendadak .. mcm mne nk elak rase nak mkn jee.. sy pregnant ni susah nak membuang air besar..?? Sy gdm on control..

4 Balas

sama dengan saya gdm on dc. mmg x dpt nk dielakkan rasa makan tu sis 😆 mmg keje nk makan je tp sis boleh kontrol apa yg sis makan. kalau nk mengunyah tu better ambik buah, secawan oat, biskut 3 keping, kekacang. makan snek2 yg sihat dlm kuantiti yg sederhana. utk buang air besar pula, saya amalkan minum air msak banyak2. alhamdulillah menjadi utk saya sbb sy takde masalah buang air besar buat masa ni. pernah dlm beberapa hari tu sy travel, kurang minum air jdi mmg susah nk membuang. kalo mmbuang pun keras taiknya hihi. jdi mmg kene banyakkan minum air masak. selain drpd tu yg berkesan utk saya adalah sy makan buah tembikai. mmg senang nk berak alhamdulillah.

hai sis sy pun gdm on diet juga.. normal tu rasa lapar ja, tp kena kawal.. klu lapar minum air dlu dan ambik buah² utk kawal berat bdn.. jgn pulak mkn dan minum yg manis².. biasa klu kita kerap lapar air dlm bdn kita xckup sebenarnya.

sama sis ,Sy pun mcm tu,preg 6bulan...bulan ni naik 5kg, bulan depan dokter suruh minum air gula...Sy makan mcm biasa,selera mcm sebelum preg, minum ai manis2 pun Sy xnak...xthu lh knpa berat naik bnyak sngat

2y ago

sama sis. sata pregnant 6 bulan verat naik 5kg mendadak. terus kene mnum air gula esok

Saya pon pernah gdm on diet control .. minum air kosong byk sis .. nak mkn boleh tpi kena ikut jadual yg klinik bagi untuk kawal gula .. anak saya pulak jadi bambam sebab gdm ni😅