kebuntuan

Saya buntu sgt skrg ni sbb anak sya susah nak tido,tido skjp dlm satu jam or stgh jam then bangun..tak tahu nape dye susah sgt nak tido lena macam baby2 lain..dah bg susu da cek pampers,tak sakit perut pon semua nya ok tp susah nak tido...minta pendapat mcm mana nak bg baby tdo lama..btw baby sya baru 50hari..

1 Balas

Normal tu sis. Jgn samakan dgn baby lain. Masa tidur anak akan berubah dari masa ke semasa. Anak saya yg sulung dulu tidur nyenyak waktu siang. Time mandi pun tak nak bangun. Setiap 2 jam saya bagi susu,jd tak ada masalah lapar. Yg jd masalhnya bila anak saya tu bangun dr jam 7 malam. Tidur tak sampai setengah jam bangun lg merengek. Jam 5 pagi baru baby nyenyak tidur. Rutin tidurnya berubah hanya selepas masuk 4 bulan. Sis bole bayangkan macam mana stressnya saya masa tu. Dgn berpantang lagi. Nasib baik anak pertama kn. Anak kedua saya pula tido sekejap2 masa siang,maklum la kakaknya suka buat bising. Malam tidur nyenyak dan hanya bangun utk menyusu,lps tu baby saya tidur balik. Sebab tu saya bagitau sis jgn prefer anak org tido nyenyak,anak sis kuat berjaga. Normal tu utk bayi. Yg perlu sis buat sekarang sabar ja. Nanti sebulan dua rutin tidur anak sis akan berubah juga tu.