Timbang kg

Hi ...saya bru je pregnant 5 weeks..berat hari ni timbang dah naik 2kg..risau pulak saya..berat naik banyak sangat...siapa macam saya berat senang naik?

10 Balas

sama saya naik 1kg dr berat sebelum pregnant... sebelum pregnant dah banyak kali timbang,berat maintain kadang turun...ni timbang naik 1kg,padahal tak makan banyak pun sebab mabuk2 muntah...baru seminggu dapat makan nasi tu pun sikit sangat,sekali sehari ja pulak tu,timbang2 berat pulak...ni belum habis mabuk betul2 ni,kalau dah tak mabuk tak tau la naik banyak mana 😅

saya naik sekilo lebih (dalam masa 2minggu) pon dr tanye bile ye awak kne mnum air gula?haha. utk 5 bulan ke bawah berat naik ideal cuma 500g/month. 5 bulan baru berat boleh naik 2kg/month. dalam hati dok pikir ape je boleh telan kalau 500g je sebulan??waktu 13w, berat saya naik dalam 3kg lebih dr berat asal sebelum pregnant. tp sekarang macam menten dah.

hati2 sis, klu byk naik berat nnti boleh detect kencing manis, jenuh mngandung klu ade gdm nih.. cuba kawal pemakanan, elakkan gula.. sy dh rasa.. anak prtama dlu syok jek mngndung xde msalah lgsg, anak kedua ade kncing mnis, haaa mmg murung gak la mula2, nasib baik msih dpt dikawal, klu x kena cucuk insulin or kena mkn ubat kang..

dr awal gandg berat mmg trun sbb xde slera nak mkn tmbh dgn mabuk skli..sampai kndgn nak msk 4 bln baru boleh sentuh mknn n nasi..skrg dh 28weeks berat bdn akn naik 2mgu 2kg..pd hal.xmkn sgt pn sbb on diet control sbb de gdm..

smla mcm sy preggy dlu..skali naik 2kg.. 😅😅✌esp ms dh msuk 2nd trismeter.. even mkn potion biasa je..tp naik dia..perghh..xleh bwk bncng..smpai kena pantau ngn misi..😂😂✌ #TAPSupermoms

Klau belum buka buku pink ok jee awak , nnti dh buka kena jaga berat takleh naik sngt takleh turun 😅 skrg ni enjoy jee dulu sblom buka buku pink hehe .

Hi.. Sme la... Brat cpt naik.. So far smua ok smpi bersalin.. Tp mser mgndung, dokter pntau gula, tekanan drah n lain2 #TAPSupermoms

awak bgus. sy dulu tak.bgtu tau. hahaha timbngn susah naik, smpai nes suru bawa batu bila sy Kna timbng

sy turun awai2 hari tu... skrg ni mmg naik lah, selera pon bkn main lg... 🤭 #Tapsupermoms

Sy berat badan makin naik.. situation awk sme je mcm sy..