Patut ke pergi PAC/EMERGENCY

Saya batuk dah seminggu sampai sakit perut. Demam 2hari tapi dah kebah batuk tak hilang-hilang lagi. Dah makan ubat klinik swasta ubat KK masih batuk sakit kat perut. Pergi kk/klinik doc check dada je lepastu bg ubat selsema & batuk. Saya penat dah nak layan batuk ni sebabnya sakit kat perut. Kalau pergi emeegency pun sama ke ? Masih check dada & bagi ubat je ? Saya risau kat baby.

1 Balas

Bila batuk, tampung perut dgn tangan atau bantal. Elakkan dulu makanan bergula, berminyak dan pedas. Minum air kosong secukupnya. Ambil makanan sumber vitamin C ; buah jambu batu. Tengok dulu apa perubahan. Pendapat saya tiada keperluan pergi PAC setakat batuk. Jika puan risau kan kandungan pun tiada tanda bleeding, sakit di bahagian peranakan bagai kan? Jika tertanya juga, pergi lah buat ultrasound tengok kandungan macamana. Lagipun bila batuk, memang ada tekanan pada abdomen. Tu yg sy cadangkan buat macam ayat pertama.