Jangkitan Kuman Pada paru-paru

Saya baru melahirkan anak pada 37week, tapi di tahan di NICU kerana jangkitan kuman pada paru-paru. Semalam saya follow up dengan doktor, kuman dah mula merebak dalam darah baby.. Doktor kata akan masukkan antibiotik sekurang2nya dua minggu.. siapa ada pengalaman macam ni? saya buntu, orang lain bersalin bawak baby, saya bersalin baby terpaksa kena tahan dua minggu ?

17 Balas

Hi , Pengalaman saye, anak kena jangkitan kuman pada otak. bersalin je doktor terus bawak lari baby , tak sempat tngok pun. masuk Nicu 14 hari, dgan 3 jarum kat kepala, menangis je mase tu. pastu bawak balik rumah x smpai 6 jam baby muntah berdarah.. Kelam kabut pegi kecemasan, kuman tu dah merebak ke paru2 pulak. on antiobiotik 10 hari. doktor kata, antara semua baby dlm NiCu tu. anak sye paling kritikal, nyawa hampir hilang, Alhamdulillah. Dengan pantang yg x pantang,, jahitan bawah sakit, sampai demam menggigil. skrg anak saye dah Setahun Sebulan. saye rase, anak saye lagi kuat daripada saye 😊 sama2 kita Tabah menghadapi Dugaan. setiap org ada Ujian dari Nya