Jangkitan kuman dalam paru-paru

Assalammualaikum, anak saya baru umur 23 hari dan kena tahan kat NICU sebab detect jangkitan kuman dalam paru-paru. Saya sedih sangat tengok anak saya, First mom emosi sangat. Setiap kali tengok anak nangis je. X boleh nak dukung semua tu, hanya bole tengok sahaja 😫. Rindu sangat. Selalunya kalau kena jangkitan kuman dalam paru-paru berapa lama ya dalam NICU? Selepas dari NICU baby akan masuk wad biasa lagi Ke? #bantusharing #firstmom #pleasehelp #ingintahu

8 Balas

ank saudara sye dh sbulan lbh duk nicu dari lahir , brpe lama on antibiotik .. mula² detect jntung lubang pstu paru2 bocor la , pstu jngkitan kuman la pstu darah kuning kurang la and smlm alhamdulilah doc ckp semua tu dh oke baby pun dh stabil cuma prlu oksigen je tp pkai yg paling low .. doakan ye semoga ank sdare sye cpt smbuh and blh blek umh 🀲🏻

biasanya kalau keadaan ok sdh baby kena msuk antibiotik slama 7hri d wad smpai ok . dlu ank sy pn tdk smpai 1 buln kena jangkitan kuman d paru2 dia smpai ank sy hmpir hlg oxigen , mmg nngis ja hri2 lagi kahak byk . tpi awak kena tabah dan byk brdoa , Insha Allah baby akn sihat .

Ya Allah , semoga baby awak cpt2 sembuh ya.. kuatkan semangat tau, sy fhm perasaan ibu2 ni kalau tgok anak x sihat mmg sebak.. sy anak kena tahan sebab kuning & kena on antibiotics pun sebak.. doa yg baik2 utk baby semoga baby awk kuat..

8mo ago

In shaa Allah, terima kasih awak..

tengok pada brapa lama on antibiotik. ank sy dulu seminggu tak silap. takde msuk wad biasa.. hbis antibiotik, level oksigen ok,Dr pakar pantau, kalau ok smua dah boleh keluar..

8mo ago

Faham… terima kasih awak

Allahurabbi Sian baby...semoga Allah permudahkan segala urusan sis ye...Dan semoga baby cpt sembuh seperti sediakala aminΒ² ya rabbal alamin..

8mo ago

In shaa Allah, aamin ya Allah. Terima kasih awak..

biasanya bergantung pada antibiotik..ank sy pernah kna jangkitan kuman, masa usia 27hari..kna tahan wad sbb kna ambil antibiotik 14hari

8mo ago

sameΒ² semoga baby awk cepat sembuh..

ada tnye Dr berapa lama baby warded? rse nye kena on antibiotik tu.. mcm mne bley detect jgkitan kuman tu? baby batuk/nafas laju ke?

8mo ago

Ada tanya, tapi Dr bagi tahu bergantung pada kesihatan baby. Kena tunggu perkembangan baby dulu macam mana. Harini hari kedua kena warded NICU. Bila baby tarik nafas macam ada bunyi kahak. Sekarang kat NICU pun Dr sedut kahak..

Anak saya pernah masuk NICU sebab jangkitan kuman pada 21hari, tapi 5hari je dia kena tahan lepastu boleh balik dah

8mo ago

Antibiotik je, oksigen masa first day je, the next day dia tk pakai oksigen dah. Tapi saya keep call hospital tanya condition anak.