Period lambat selepas gugur

Saya baru je lalui period first lepas mc bulan lepas. Bulan sept ni sepatutnya 11/9 atau 12/9 macam tu period saya dah patut datang. Tanda2 period pun tak ada. Selalunya saya akan sembelit, lenguh pinggang and breast ngilu. Sekarang period still tak datang. Saya ada cek upt strip 10miu dan cb digital pun result negatif. Untuk pregnancy sebelum ni saya dapat result double line 3 hari sebelum date period sepatutnya. Lepas mc, orang kata hormon memang terganggu. Saya tak stress. Tapi saya hairan juga kenapa period tak datang 😅 Saya perlu tunggu seminggu dua lagi ke untuk test balik upt? Ohh btw saya pcos & do healthy diet so period saya on time dan tak lebih dari 35days cycle sebelum mc.

2 Balas

Cuba check lagi lepas lewat seminggu. Kalau negative, Its normal after gugur tak period regular/ tak period on time sbb hormone terganggu. After few months baru akan ok balik.

no need. lepas gugur memang period akan terganggu bcs of hormon. nanti period turun sendiri.