what to do

hi, saya baru buat pregnancy test. dan disahkan pregnant. saya buntu sbb anak ni anak luar nikah. ada planning dengan bf untuk nikah pada masa terdekat namun susah sikit atas komitmen family saya. saya tersepit antara teruskan sendiri tanpa bagitau parent dan checkup&beranak di swasta. atau nikah dahulu kemudian anak tu boleh ke bin/binti kan nama dia(taknak parent tahu jugak) please any suggestion atau kata semangat. tq. moga Allah mudahkan setiap urusan mommys mommys disini

53 Balas

sis sanggup ke tanggung seorang2...saya mengandung anak luar nikah juga, jujur saya cakap, tanpa keluarga saya...saya memang tak sanggup...checkup seorang2, ada masalah tu ada masalah ini...kalau sis tengah kerja lagi, macam mana sis nak cakap dengan rakan sekerja sis tentang kandungan sis...sis nak cakap, sis akan berhenti kerja, nak jaga kandungan sampai 9bulan ini pun perlu banyak duit...lagi2 sis cakap, buat checkup dekat klinik swasta...setiap kali checkup kena keluar duit...sebaiknya sis bagitahu saja family sis, nak malu, takut kena marah...tu tak payah sis fikir...kalau sis takut kena marah, sebelum sis "bersama" sis dah fikir benda tu...sis nak sorok sampai bila perut yang makin membesar tu...kalau sis bagitahu family sis, family terima...cepat2 lah nikah...

Alahai kenapa mcm ni dik.. Susah sikit sebab rsnya tak boleh bin binti dgn nama bf tu. Sebaiknya bgtau parents sblum perut makin besar jd org keliling tak tnya. Kena marah tu mmg kena, sbb setiap tindakan ada risiko. Tp Sekurang2nya kalau parents tahu, dia suruh kahwin cpt. Kalau anak tu perempuan, bf tu tak boleh jd wali nnt. Tapi apa2 pun, jgn gugurkan atau buang, sbb dosa lg besar n kalau buat nnt tak boleh patah balik. Jaga baby tu ok, n taubat. Nasihat sy, bgtau parents, sbb tak boleh bin Binti nama husband. Kalau takut, bgtau salah sorang je dulu. Skrg ni baby tu takde sapa, ada awk n bapa dia sj, jd fikir baby dulu ok? Sy rs awk pun nk jaga baby tu kn, cuma serba salah taknak org tahu. Apa2 pun semoga dipermudahkan, n jgn stress2 ms pregnant ni. Cpt2 nikah ok!

Baik bertaubat dan nikah terus sis.. Jgn susahkan urusan perkahwinan.. Klu ada masalah kewangan.. Cukup sekadar akad nikah.. Dah ada duit buatla doa selamat ke kenduri kecil2an ke.. Berterus terang dgn parents.. Drp sis nyorok sendiri lg remuk hati parents si.. Bukan takat pedih hati sbb anak sendiri terlanjur.. Tp seolah2 ketepikan ibu bapa.. Nk kahwin xnak bgtau.. Ada anak pon nyorok2.. Mmg pedih nk berterus terang tp sekali tu je.. Asalkan dh berterus terang.. Terpulang pd parents sis nk terima ke x.. Cuma lebih baik berterus terang. Lama kelamaan lembutlah hati parents sis.. Apa2 pun ingatlah sapa yg lahirkan dan besarkan sis.. Sis dh buat salah, jd kene berani tanggung risiko nya..

Setiap dari kita tak lari dari membuat kesilapan.. apa pun berterus terang lebih baik daripada menanggung sensorang. Emosi perlu dijaga. Kesian pada anak yang dikandung. Saya cadangkan awak contact baitus solehah ni tempat berteduh untuk jagaan percuma buat remaja atau wanita yang hamil anak luar nikah. Mereka mungkin ada penyelesaian buat awak. Insyaallah. Cuba call dan tanya apa yang perlu di lakukan. Kadang dalam keadaan mcm ni awak perlu penasihat untuk menasihati dan memberi idea pada awak. Pergi pada orang yang bersesuaian mereka ada pendekatan penyelesaian yang munasabah. Insyaallah moga urusan awak di permudahkan.

Kalau dah sah pregnant, terus daftar mengandung kat klinik ye. Parents tak tahu pun kalau dah daftar mengandung. Tapi kalau dah nak dekat bersalin sekira nya tak nikah lagi, kena bagitahu parents juga. Sebab incase ada kecemasan semasa proses bersalin, parents yg kena datang then sign surat kebenaran utk apa2 prosedur kecemasan yg akan d lakukan ke atas awak atau baby pada masa tu. Kalau dah nikah masa nak bersalin, suami awak masa tu pun boleh tanda tangan surat kebenaran tu. Kuat kn semangat awak ye. Lambat laun parents akan terima gak awak dengan baby tu. Sebab macam mana sekali pun baby tu still zuriat dari awak.

Kalau berbin/binti nama bapa dia pun kalau nak nikah nnt bapa dia x bole walikan dia(klau baby girl) , & jgn biarkan keturunan awk bergelumung dgn zina.. kalau bersalin kat hospital kerajaan klau nak keluar nnt pun waris kene keluarkan.. ibu/bapa.. nikah la..bertaubat... Ingt jgn sesekali buang anak tu...awk da buat dosa berzina... Jgn tambah lg dosa membunuh...ramai org nak anak tp xdpt.. Sepupu sy pun penah pregnant luar nikah.. dia gugurkan secara haram..doc dtg rumah... Lepas tu dia kawen...skrg da 10thn kawen tp xde anak... & Suami dia dah kawen lain...menyesal pun x guna...

5y ago

setuju. nak kawen kena inform wali. dan tak boleh sembunyi status kandungan. kandungan terhasil sebelum akad mmg tak dikira sebagai nasab si suami walaupun dari benih dia. Bab hukum hakam ni jgn buat main. seluruh nasab keturunan boleh celaru. Tolong rujuk Pej Agama.

Setahu sy sama ada kwen atau tidak kawen tetap tak boleh dibin/dibinti kandengan nama bapa..tak kira kwen sebelum 6 bulan atau selepas 6 bulan...sebab tak sah taraf..cuma boleh dibin/dibinti kan dengan 99 nama Allah..tp katanye lepas 2 tahun boleh tukar kepada nama bapa, tp tetap tidak boleh walikn anak jika ank perempuan nk brnikah..semoga semua urusan sis dipermudahkan...baik sis terus terang dengan keluarga demi kebaikan baby..insyaallah Allah akn permudahkan semuanye...baik rujuk dengan pejabat agama kerana ni melibatkan keturunan pada mse akn dtg...waallahualam😊

5y ago

Btul ke slps 2 tahun bole tukar nama ke ayahnya sndri?

byk dgaan nya bsrkn ank luar nkh dn xtrs trg gan fmily..nt ape2 phk laki blh lps tgn.. sya pnh knl sorg akk ni..gndung luar nkh..fmily xtau lps bsslin boyfren tglkn.. ank tu skrg pda sdara sya jga.. tp klu nk mlahir kn n xnk jga ank tu blh pm sya.. sbb adik ipar sya xda ank.. smua kje bgos2.rezki je xde.. blh bncg dgn lbih lnjut ..sdare mara sya gamai yg amik ank agkt mcm ni..sbb kturunan blh ayh gamai xde ank jgk.. smua amik ank agkat..bela smpi bsr.. elok je smua hbungan dgn mak kndung asl... ade tu mak kndung yg lpe.kn ank dorg sbb dh kwin lain.. bkn dgn boyfren tu😂

Saya pon tgh pregnant anak luar nikah sis. Nak kahwin pon takda duitt sis. First ii saya pon takut nak bgitau mak saya. Saya nak tanggung sorng ii. Tapi bakal suami saya pujuk saya untuk bgitau ibubapa saya. Diorang faham. Kalau saya nikah sekarang pon tak guna. Tak boleh berbin kan nama bapa. Mak saya suruh saya nikah lepas beranak. Msa first ii bgitau makbpk saya. Mak saya melalak ii menangis. Tapi alhamdulillah mak saya redha. Nak buat buku pink pon kena ada saksi contoh mak. Nnti kebajikan dtg jumpa kita sbb mengandung luar nikah. Apa ii pon sis kena byk berdoa ya.

5y ago

Saya 21thn. Sebagai saksi jee.

Sllunya ap sye dgr ustaz akn bgthu yg kte mngdung truskan smpai bersalin..Xboleh kte bernikah dgn bf tme mngdung..Nty kalau nikah dikira xsah..lgpon klu nikah xboleh bin@bntikan dgn nma bf pon..Hnya nama muhammad atau abdullah jew..Tu ape sye pernah dgr dri ustaz bgthu...Skrg fikir bby n awak kne bt checkup dan dftr kt klinik yg ank n ibu..Sb bhya x dftr..Jgn stress2...Lpas tu bncg baik2 dgn parent..Klu mrh tu norml lh..Tpi lmbt laun akn trma ank tu...Cma mula2 je tpi sis tme tu dh kne trbuka hti n jgn emo2..Nty effect bby pl..Huhuhu