Status anak

Hi mommy. soalan out of topic just curious. Mommy preggy before nikah.. contoh week 11 baru both nikah.. soalan nya boleh ke anak nanti di binti/bin kan dengan nama ayah nya.

8 Balas

time sekolah menengah dulu ada belajar tentang ni juga, boleh bin/binti ayahnya klu kandungan bawah 4bulan. klu x boleh juga kena bin/binti Abdullah ataupun 99 nama rasul, but Don't worry details kt surat beranak anak diorg isi je nama ayahnya & no ic semua tu cuma bin/binti je lain.

Tak boleh rasanya sis, nanti anak nak kahwin bapanya jadi wali tak sah, lagi kesian dekat anak tu nak mendirikan rumah tangga, tu yang saya belajar masa kursus kahwin haritu

Bin binti kan dgn 99 nama rasulje takut nnti rosak keturunan. Takut salah wali. Maksiat seumur hidup anak tu. Ape ape pon rujuk lah pejabat agama.

maaf sis. sila rujuk ke pejabat agama terlebih dahulu sebelum buat keputusan. sekejap je mereka jawab pertanyaan ini. semoga dipermudahkan urusan.

Sis boleh semak dgn dasar JPN yg terbaru. Ada perubahan. Dulu mungkin orang kata A B C. Skrg sistem dah D pulek

Kalau tak slh sy ikut latest ni tak boleh. Maybe boleh pilih nama2 Rasul ke atau 99 nama Allah..

Kalau tak silap tak boleh. Tapi better refer dgn JPN dan jbtan agama untuk pencerahan

tak slh pnh bc dlu dkt ada satu artikel kata tak boleh