Pertama kali bergelar ibu, anak hampir meninggal. Sekadar perkongsian.

Saya baru bersalin hari ke 3. Bersalin di hospital swasta. Info yg diberi kan tidak memuaskan Dan boleh memudaratkan. Hari pertama Saya bgthu nurse saya rasa susu saya mcm takda atau tak keluar. Saya nk bg susu formula atau guna breastpump atleast kita tahu susu keluar ke tak. Tapi nurse kata baby dah kencing n berak maksudnya saya ada susu. nurse cakap kalau dh berak maksudnya susu ada Dan cukup utk new born baby. Utk breastpump tidak dibenarkan. Selepas 2minggu baru boleh guna breastpump kata nurse. Anak saya ada mcm menggigil2, doctor pakar pediatric kata normal utk baby baru lahir mcm ni. Hari ke Dua- discharge Dah boleh balik rumah. baby malam asik bangun Dan menangis. Setiap 5-10min menangis.Saya susu kan mcm biasa sbb saya dgr cakap nurse yg susu saya ada. Tp anak saya asik menangis je. Selepas susu masih taknak tidur Dan menangis. Bergilir2 lah kami laki bini utk jaga baby. Suami kejutkan saya 2jam sekali utk bg susu. Lepastu suami jaga anak menangis lepas susu. Hari ke 3. Anak saya siang tak tidur. Asik nangis je. bila saya susu kan je dia senyap. Jadi saya susu kan lama sikit. Bila lepas breast,terus menangis. Menangis tak henti2. Tidur pun 5-10min terjaga dn menangis. Tak kan nk susu kan lg nnti terlebih susu pulak. Macam2 la saya buat nk bg anak tak nangis.menangis sehingga pukul 5ptg. Saya risau baby baru lahir tak elok menangis lama2. Paru2 pun masih tak kuat lg. Apa yg tambah merisaukan tiba2 badan panas Dan menggigil2 masih belum hilang. Saya terus bawak ke hospital lain. Sedihnya doctor cakap anak saya kurang susu. Anak saya dh kebuluran. Lahir 3.1kg. hari ke 3 dah turun berat dah jadi 2.75kg. kalau lambat dtg boleh meninggal Dan dah ada kuning sikit. Allahu. Mmg saya nampak sign anak saya lapar. Tp sbb percaya kan nurse dan doctor, dan saya juga sebagai 1st time mom akur dgn kata2 nurse dan doctor pakar. Alhamdulliah Allah masih beri saya bersama anak saya. Esk kena followup balik nk monitor kuning dan berat badan. Saya rasa sgt2 bersalah dgn anak saya. Baru hari ke 3 lahir ke dunia dah kebuluran. Sekadar perkongsian dan boleh dijadikan panduan especially yg baru bergelar ibu seperti saya. Bukan semua nurse atau doctor tu betul. Sometimes kita kena seek for second or third opinion. Dan jika sebarang keraguan terus ke hospital utk checkup sbb kita bukan lah seorang yg arif dlm bidang ni.

19 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

sy bersalin czer.. esoknya misi dlm wad suruh urut n picit bagi kluar susu..pastu misi nampak sy tengah picit tu ada susu keluar n misi bagi pump yg auto tu..siap promot lagi suruh beli untuk memudahkan sy .. alhamdulillah

3mo ago

bagus nya misi... Saya pun dpt misi yg bagus... sepanjang malam dia tolong picit breast Saya sbb dah bengkak susu.. dia takut demam, kena tahan lama lagi... misi siang x bg ambik pam Dr keta ..

susu fm apa jenama? 1stmom bakal bersalin xlama lagi. banyak cerita ibu2 sy baca yg susu xkeluar baby kelaparan. sy tkut dan risau nanti bby xdpt susu

maaf la nak tanye.. macam mane sis boleh tak sedar tak ade susu ye? kalau picit gune jari kan boleh tahu ad susu keluar atau tidak dari puting?

peliknye , padahal boleh je bg susu fm. dan rsenye sis blh je check breast ade susu ke x.

3mo ago

X de yg pelik pun awak. Normal je benda nie. Die kn 1st time mom, kn die ckp die percaya pada nurse, nurse tu ckp as long baby pee n poo, maknanye die ada la susu tu. Tu die percaya pd nurse. Sy pun masa bersalin x tau mcm mn nk check susu ada ke x, melainkan sy pump @ sy tgk ada lelehan di pipi anak sy. Lepas beberapa bulan bersalin, br sy tau nk check susu kena picit pada puting kita. X semua org tahu benda nie, die pun still in phase nk belajar.

Alhamdulillah nasib baik awak cepat bawak anak ke hospital

3mo ago

Allahuakbar, syukur

Ya Allah..kesiannya..nasib baik baby selamat😢

Tq sharing mummy 💓 syukur semua baik ii

Susu formula apa y sesuai untuk newborn ?

macam mana nak tahu susu kite takde