Pertama kali bergelar ibu, anak hampir meninggal. Sekadar perkongsian.

Saya baru bersalin hari ke 3. Bersalin di hospital swasta. Info yg diberi kan tidak memuaskan Dan boleh memudaratkan. Hari pertama Saya bgthu nurse saya rasa susu saya mcm takda atau tak keluar. Saya nk bg susu formula atau guna breastpump atleast kita tahu susu keluar ke tak. Tapi nurse kata baby dah kencing n berak maksudnya saya ada susu. nurse cakap kalau dh berak maksudnya susu ada Dan cukup utk new born baby. Utk breastpump tidak dibenarkan. Selepas 2minggu baru boleh guna breastpump kata nurse. Anak saya ada mcm menggigil2, doctor pakar pediatric kata normal utk baby baru lahir mcm ni. Hari ke Dua- discharge Dah boleh balik rumah. baby malam asik bangun Dan menangis. Setiap 5-10min menangis.Saya susu kan mcm biasa sbb saya dgr cakap nurse yg susu saya ada. Tp anak saya asik menangis je. Selepas susu masih taknak tidur Dan menangis. Bergilir2 lah kami laki bini utk jaga baby. Suami kejutkan saya 2jam sekali utk bg susu. Lepastu suami jaga anak menangis lepas susu. Hari ke 3. Anak saya siang tak tidur. Asik nangis je. bila saya susu kan je dia senyap. Jadi saya susu kan lama sikit. Bila lepas breast,terus menangis. Menangis tak henti2. Tidur pun 5-10min terjaga dn menangis. Tak kan nk susu kan lg nnti terlebih susu pulak. Macam2 la saya buat nk bg anak tak nangis.menangis sehingga pukul 5ptg. Saya risau baby baru lahir tak elok menangis lama2. Paru2 pun masih tak kuat lg. Apa yg tambah merisaukan tiba2 badan panas Dan menggigil2 masih belum hilang. Saya terus bawak ke hospital lain. Sedihnya doctor cakap anak saya kurang susu. Anak saya dh kebuluran. Lahir 3.1kg. hari ke 3 dah turun berat dah jadi 2.75kg. kalau lambat dtg boleh meninggal Dan dah ada kuning sikit. Allahu. Mmg saya nampak sign anak saya lapar. Tp sbb percaya kan nurse dan doctor, dan saya juga sebagai 1st time mom akur dgn kata2 nurse dan doctor pakar. Alhamdulliah Allah masih beri saya bersama anak saya. Esk kena followup balik nk monitor kuning dan berat badan. Saya rasa sgt2 bersalah dgn anak saya. Baru hari ke 3 lahir ke dunia dah kebuluran. Sekadar perkongsian dan boleh dijadikan panduan especially yg baru bergelar ibu seperti saya. Bukan semua nurse atau doctor tu betul. Sometimes kita kena seek for second or third opinion. Dan jika sebarang keraguan terus ke hospital utk checkup sbb kita bukan lah seorang yg arif dlm bidang ni.

19 Balas

Saya bersalin di KPJ 2 bulan yg lalu. Anak sulung. Saya pun ada masalah tiada susu masa awal2 bersalin. Bersalin pukul 2 ptg. Pukul 6 ptg nurse dtg tanya dah susukan baby ke belum. Saya ckp belum. Nurse pun ajar urutan nak keluarkan susu. Masa tu susu mmg sikit sgt, macam hampir tiada. Nurse pun ambik anak saya utk bg susu formula takut baby lapar. Malam tu setiap 2 jam saya cuba susukan baby. Walhal masa tu saya tak tau pun yg susu tak keluar. Esoknya saya discharge. Baby saya tido je sepanjang hari. Petang baru bangun. Dari petang sampai malam baby asyik menangis. Saya susukan setiap 2 jam tapi baby tetap menangis. Esok paginya nurse KK dtg rumah melawat. Nurse cek susu saya. Nurse ckp susu macam tiada sgt. Terlalu sikit. Nurse suruh saya pergi KK ptg tu utk cek kuning. Bila cek kat KK anak saya dah sangkut kuning. Berat pun turun dari 2.58kg kepada 2.44kg. Mmg sedih sgt masa tu. Patut la anak asyik meragam. Rupanya dia kelaparan sebab saya tiada susu. Saya terus suruh husband pergi beli susu Karihome. Alhamdulillah anak saya boleh terima susu tu. 2 hari lepas tu kuning anak saya dah turun. Berat pun makin naik. Saya pump susu & urut breast utk stimulate supaya susu keluar. Beberapa hari lepas tu susu mmg meriah sampai bengkak susu. Saya doakan supaya anak awak cepat2 turun kuning & naik berat badan semula. InsyaAllah lepas ni susu awak meriah & boleh susukan baby mcm biasa.

lebih kurg kes sy tp sy bersalin gov hospital.. lepas lahir nurse ambil utk bg susu formula dulu utk bg ruang sy berehat semalaman.. hari kedua susu masih belum ada nurse bertegas kata cara sy susukn salah n picit2 sy punya nipple utk kuarkn susu n katanya sy tak latches dgn ank.. .. tp naluri ibu rasa susu xkluar sy start nangis stress sb ank nangis lapar.. sy menangis depan nurse merayu bagi ank sy susu sebab seharian lapar.. baru nurse bagi.. alhamdulillah hari ketiga baru susu start keluar tp tak byk tp cukup utk demand baby.. lepas hari ke-5 sy dibenarkan kluar wad.. n sy tak terus bagi formula lagi (ni silap sy) sy percaya susu based on demand dijadikan cerita ank kuning tinggi kena warded hari ke-8 timbang ank berat turun drp 3.02kg kpd 2.75kg..bila doc check dia ckp ank dehydrated n xcukup susu.. allah luluh hati ibu yg sy menyusu dia spnjang seminggu rupanya xckup patut doc pelik bila sy ckp sy menyusu ank almost sejam ank xlepas laching tu.. terus doc suruh campur formula.. bersalahnya sy pada ank.. sambil menulis ni pun rasa sedih sgt bila terkenangkan kejadin tu.. ni pengajaran utk sy memandngkn sy pun 1st mom...

2y ago

sama la Saya Masa awal2 tu... smpai menangis sbb baby x menyusu... lps sulam dgn susu fm, dah ok sikit... emosi pun lbh stabil.. alhamdulillah..

saya nasihatkan bila nak bersalin sila bwk botol n susu formula. tp jgnlaa pergi menunjuk depan nurse ngan doc. sbb masa anak 1st ..saya csec.. dpt nurse yg baik sgt..anak pun x dibagi dan diuruskan oleh nurse. siap inform jgn bg dulu susu badan sbb anak sulung biasanya xde dan csec pulak..nanti akan sakit sgt². tp bila tukar nurse shift mlm ..saya dlm sakit csec tu dah ambil baby duduk sekali ngan saya.. nurse sblm ni dah pesan..ambil aja susu botol dlm peti spn kaunter nurse..masa time saya nurse lain marah² kata saya pemalas nak bg susu bdn..walhal nurse sblm ni ok je.. 7mlm- 7pg saya dukung baby..jln satu wad nak bg anak saya diam..masalahnya anak saya lapar ..nurse yg x bg tu xde tanya pun saya ok ke tak.. bila tukar shift..nurse yg baik terkejut bila tau kata saya x dpt tido ngan anak nangis lapar.. pengajarannya..anak ke2..saya standby susu ngan botol siap².. rezeki ke2 dpt normal dan x tunggu lama.kat spital.. 7.30 pgbersalin..11 pagi boleh balik.. insyaallah ..yg ke3 ni pun saya buat ja gitu..bwk siap².

2y ago

xingat lah pulak. .. asbab yg ketiga ni jauh gap 16 tahun dengan yang sulung. x silap saya snow atau isomil new born rasenya..

Saya pon baru bersalin , masa saya kena jaga ank kt ward memang susu saya tkde lagi , kesian dia asyik kelapran , yg nurse asyik nk sruh breastfeeding sedangkan susu saya tkda lagi , semalaman dia menangis , sya bf kan dia dia tertidur tpi 15 minit sekali dia akn terjaga dan menangis , sya smpai buntu nk hentikan tangisan dia , disebabkan saya ada bawak susu formula dri rumah , saya cuba bancuh dan beri kepada anak , selepas minum trus anak saya tidur nyenyak dan lama . Nmpk sngat dia kelaparan , saya nasihatkan if nk bersalin nnti standby la bawak susu fm dri rumah tpi kena pndai la sorok dri nurse n doct. Memang nurse n doct tk benarkan , tapi snggup ka tngok anak kita menangis kelaparan

kes sy sama mcm awak untuk anak 2nd..sy bgtau dah nurse dengan doktor yang susu takde..ayat dia sama..ada kencing dan berak, maknanya ada susu..hari ke 3 balik umah, sy terus cari botol susu bg anak minum.. kenyang terus dia..hari ke 5 baru sy ada susu.. abehkan susu formula, terus susukan badan smp skang..kdg² kita sendiri kena ikot logic akal kita.. padahal kita sendiri bgtau dah tu kat dorang byk kali..nak ikot kata dia je.. dah la masa tu sebulan PKP yang pertama..smp skang sakit hati sbb dah bgtau banyak kali tp tak percaya.. breastfeeding friendly la konon..geram je..

For first time mom mcm saya juga memang susu badan akan lambat keluar, dalam hari ke 4 atau 5 baru keluar. Agak mustahil kalau first mom hari pertama susu dah keluar banyak. Kalau nak tahu ada susu badan ke tak kena picit pada puting breast. Kalau ada keluar cecair putih/kuning, then baru tahu ada susu. Mcm saya nak stimulate susu badan ialah dengan lakukan urutan susu badan dan kerap bagi anak menghisap, InshaAllah berkesan. Apapun naluri kita sebagai seorang ibu tu lebih tepat, ikut naluri tu jangan dengar sgt kata orang.

2y ago

Saya 1st time mom and csec jugak.. tp alhamdulillah susu ada .. 1st day baby di bawa ke anw utk pantau gula sbb gdm mom.. 2nd day ptg tu baby dh di bawa duduk dgn Saya.. ptg susu still xda, Saya nk pam, nurse x bg jugak.. tp alhamdulillah mlm dah keluar susu.. tp Saya pulak x pandai susukan baby .. baby dah sehari d anw d bagi susu secara direct ke mulut, dia mcm xnk hisap Dr badan ...

keciannya. nasb baik bby xda apa2. sy dlu first bby pn mcm tu. susu xda keluar n sy bsalin cezer. bby kerap nangis n sya tau dia lapar. sya suru je mak sya sorok2 bawakn botol susu 2oz n susu nb. xkan nak biarkn dia lapar smpai sy discharge hospital. syukur bby sy sihat2 saja smpai skrg. xda sala pn nak bg susu formula. yg sala biarkn anak lapar n sakit. lepas susu dah keluar bleh je stop formula n sambung breastfeed.

Saya bersalin di private memang bawa spare pump susu auto dan botol susu kecil. Anak di nursery nurse jaga. Kdg2 masa g visit, baby tidur. Saya pump bg keluar susu awal colestrum letak dlm botol dan kirim bagi nurse minta tlog nurse beri pada baby bila dia jaga japgi

2y ago

Selalunya private ok je client nk mcm mana. Kita kan bayar. Goverment yg x benarkan botol susu dan pump ni.

susu ada tp x meriah. so susu meriah atau tidak doc atau nurse mmg x tahulhkn.. kita kena inform susu ada tp x meriah/x byk.. so bila kita rasa susu mmg kurang jdi kena kerap sikit try bg susu. bkn 2 jam, tp 1 jam sekali kena bg susu ibu.

Terima kasih, perkongsian yg berguna. Sy first mom. Benda ni la sy asik risaukan. “Macam mana kalau anak aku lapar lepas bersalin nanti, apa nak buat”. Adik ipar pesan bawak botol kecik & susu sikit, standby. Harap2 sgt dimudahkan 🥺