Terasa MIL kata still tak kurus lepas bersalin

Saya baru bersalin bulan Feb hari tu. Baby skrg dah 6 bulan. Cumanya saya terkilan bila MIL cakap, “Awat (nama saya) tak kuruih noh? Mak dulu sat ja kuruih lepas bersalin”. Sebab dia tengok saya handle baby nak berdokong je, dok goyong2 tidurkan anak tapi still ‘gemuk’ di mata dia. Tinggi saya 157cm berat 59kg. Mmg tak turun lg since beranak, maintain situ je since saya still pump susu badan. So saya taknak la diet lg takut susu kering. Terasa sikit la sbb takde sapa yg nak gemuk weh! And saya kena la cukup makan so that masih ada susu badan lg utk anak, cucu dia jugak. Kita ni mak2 nak terima keadaan bdn lepas bersalin pun susah, tapi still pujuk lg diri sendiri. Suami saya Alhamdulillah takde pun cakap apa. Mommy2 share la cara nak lose weight 🥲

7 Balas

berat 59kg x kurus ke sis? sy beranak bulan feb jgk.. berat trun dr 76 ke 59 da rase cengkung sgt da.. hahaha tggi sy 158 now berat sy da naik ke asal, 70kg 🤣 btol tu sis, sy kalo kurang mkn je mst susu drop 🥲

8mo ago

Taktahu la mil saya tu. Kalau boleh dia nak saya kurus mcm anak perempuan dia, masalahnya anak perempuan dia tu belum kahwin, mmg la kurus. Lagipun mana ada perempuan yg lepas bersalin nak gemuk kan 🥲