Terasa MIL kata still tak kurus lepas bersalin

Saya baru bersalin bulan Feb hari tu. Baby skrg dah 6 bulan. Cumanya saya terkilan bila MIL cakap, “Awat (nama saya) tak kuruih noh? Mak dulu sat ja kuruih lepas bersalin”. Sebab dia tengok saya handle baby nak berdokong je, dok goyong2 tidurkan anak tapi still ‘gemuk’ di mata dia. Tinggi saya 157cm berat 59kg. Mmg tak turun lg since beranak, maintain situ je since saya still pump susu badan. So saya taknak la diet lg takut susu kering. Terasa sikit la sbb takde sapa yg nak gemuk weh! And saya kena la cukup makan so that masih ada susu badan lg utk anak, cucu dia jugak. Kita ni mak2 nak terima keadaan bdn lepas bersalin pun susah, tapi still pujuk lg diri sendiri. Suami saya Alhamdulillah takde pun cakap apa. Mommy2 share la cara nak lose weight 🥲

7 Balas

Cakap dekat MIL awak, kalau kurus kang tak cukup susu untuk baby. Itulah apa jadi dekat saya. Saya pun bersalin Feb, last berat masa mengandung 63kg, sekarang saya 48kg, memang tak cukup makan sebab kena control makan dengan husband yang nak saya kurus, tapi effectnya memang tak cukup susu. Baby saya kena topup formula hari2. Saya sedih, stress jugak sebab teringin sangat nak complete cukup makan, breakfast lunch dinner snacking, tapi tak dapat. Nak buat guane, pasrah je la

Duduk ngn MIL ke? Sye lps amik anak ke pengasuh mmg akn singgah rumah mil. Haha pastu lg best mil ckp perot tu besar lg xpkai bengkung ke. Byk kali gak ckp tp sye buat xreti je. Czer ni masih sakit lg tau cmne nak pkai bengkung. Ni pn de rse nyeri lg. lame² mil da xckp ape da sbb sye buat xreti je

8mo ago

Duduk jauh, balik 2 bulan sekali. Tapi tiap kali balik mst dia ckp mcm tu 🥲. Bdn saya takla bsr mana, cuma tang perut jela. Lebihan kulit kat ari2 tu.

samala saya sis... bersalin bln feb czer... berat sblm bersalin 72kg skg 59kg.tinggi 152..tang perut mmg xleh buat ape 🤣🤣cmne nk trn mkn xleh lmbt,lmbt kit bdn menggigil sbb ank full bf... klu tgh mlm lapar pun mkn je.. pedulikn org janji kita ngan ank kita sihat cukup mkn...

Taklah besar pun, standard je tu lagi pun kan menyusu badan biar je makan je semua yg berkhasiat asalkan susu adaa utk baby. Mulut org kita takyah dgr masuk telinga kanan keluar telinga. Btw kita sama baby 6 bulan lahir bulan feb 🥰

berat 59kg x kurus ke sis? sy beranak bulan feb jgk.. berat trun dr 76 ke 59 da rase cengkung sgt da.. hahaha tggi sy 158 now berat sy da naik ke asal, 70kg 🤣 btol tu sis, sy kalo kurang mkn je mst susu drop 🥲

8mo ago

Taktahu la mil saya tu. Kalau boleh dia nak saya kurus mcm anak perempuan dia, masalahnya anak perempuan dia tu belum kahwin, mmg la kurus. Lagipun mana ada perempuan yg lepas bersalin nak gemuk kan 🥲

sama laa sy bersalin czer time prgnt 72 lepas bersalin maintains 55 kg tinggi 152.. susu mmg terasa drop lagi2 sy niaga bwk anak skli..tu pon org ckp kuruss nau dah..

Saya bersalin feb haritu berat 63kg , skrng berat 70kg dh 😭 makanan semua menyelerakan , macam mana nak diet 😭

8mo ago

Itulah susah nak turunkan. Kan best kalau semua manusia positif je, cakap bnd yg positif. Kita pun takdelah rasa down 🥲