tak lalu makan

Saya baru 8 minggu. Sy xde selera nak makan nasi, ayam, ikan DLL.. sy cume ade selera makan buah, roti, burger, hotdog Dan lain2 makanan yang diproses... Tak pe ke UTK kandungan sy?

14 Balas

Saya 8minggu jugak.. mula2 nasi tak boleh. Saya paksa jugak. Sbb nak tambah tenaga. Kalau tak lembik je. Tapi makan 1pinggan sikit je. Tak macam selalu sebelum pregnant. Tambah 2kali.. ayam saya tak boleh langsung makan ayam 😭😭. Tekak dah lain. Baru nak suap ayam kat mulut dah loya. Kesian tadi makan mentua masak ayam masak lemak cili api. Saya ambik seketul cubit sikit je. Dia punya loya tu meremang. Nasib mentua faham. Sebab sebelum ni apa saja dia masak bertambah2 saya makan. Kali ni makan pun tak habis.

5y ago

Same dgn sy. ...skrg 11w pon makan tak lalu LG...ermmm mkn muntah je ermmm

Sama lah mcm sy jg tak lalu nak mkn start bln ke2 pregnancy. Mkn buah je and paksa minum susu paling ptg utk 1st trimester. After that nak masuk 5 bln sikit2 dah blh mkn nasi n daging. Jgn biar perut kosong nnt lg angin n muntah. Folic asid penting. Try pujuk si kecil dlm perut tu lama2 OK tu... Percaya lah.

5y ago

Baik sis...sy akan pujuk baby

Ikutkan tak bagus mkn fast food tapi apakan daya baru2 ni tekak kita lain mcm tak leh mkn nasik..dah masuk 3 bulan baru start nak mkn nasik...ni dah 7 bulan dah mula balik tak selera mkn gi checkup pun berat tak naik😅

5y ago

Oo yekee. Allahu sy risau jugak ni...takut lame tak de selera je ermmm

Sama macam sy masa 1 trim...mmg boleh makan mende2 mcm tu and daging je...rumah mertua mse tu dekat sgt ngan mcd..apa lagi ngadap tu jelah😅😅...skg dh 21weeks.. alhamdulillah dh ade selera mkn mcm dulu

Sama. Sy dr 5 weeks skrg 8 weeks nasi lauk pauk memang x boleh mkn. Loya mual nk muntah. Skrg lg truk hampir semua x boleh mkn. So mkn je apa yg ada selera jgn x mkn lgsung.

5y ago

Saya dah 11w pon same je lagi. Huwaaàa

Mkn buah dan sayur banyak2 yea roti pun ok. Gantikan wholemeal tu. Lagi bagus. Fast food mcm hotdog xdigalakkan. Xelok utk prkmbangan baby. Take care mummy!

Sma laa kito.. Kalu pgi2 mmg xlalu nk makn nsi,, pksa jee makn,,tuu pn mkn skiit jee,,huhuhuu..kalu xmakn xdk tenaga d leps tuu makn buah polk bgi zat

5y ago

Same LA....sy makan buah yg boleh masuk dekat tekak je skrg ermmm

Itu mcm 1st bb sy pregnant dulu,hgga 7bln perut br mkn nasi..as long take supplement yg doktor bg,no problems..ank sy lhr 36w..2.95kg

5y ago

Oo. Okok noted. Thanks ye

Sama mcm sy. Tak tahu nk mkn apa lg bg kenyang. Semuanya nk muntah. So skrg sy byk mkn roti, buah, sayur. Nasi suku je tu pn tak habis.

5y ago

Sy dah 12 weeks dah. Sama je 😂

Saya 17weeks pun masih mcm tu.. trpksa mkn biskut dan buah ja..dah la musim MRO ni ssh nak beli buah..

5y ago

Tulaa sis...sy lalu minum Horlicks je skrg...xpe ke?