Hamil 9minggu tiada selera makan,normal ke?

Assalamu alaikum ibu² sekalian,normal ke kalau usia kandungan masuk minggu ke9 selera makan xde?cume mampu makan biskut kering dgn Milo je Siang Hari Lepas tu xde makan daa🙇 tengok nasi tp xde selera NAK makan...maafkan sy,sbb sy first kandungan jadi belum ade pengalaman...MCM mane ibu² sekalian punyer pemakanan?

11 Balas

bergantung pada seseorg..sy pon cm sis. fasa pertama hilang selera mkn...bau wap masakan pon x suka..try mkn hnya Rasa X sdp...msk fasa kedua...da blh mkn...tp diuji plk dgn COVID..Hari ke 5 positif..hilang blk selera mkn..ade kwn suggest try mkn Appeton Natal (utk pregy punya)..sy try n Alhamdulillah skrg dh blh mkn nasi..

Saya sekarang 8w, since masuk bulan puasa, selera makan takde, perut langsung tak rasa lapar, takat 2hari puasa berat turun 1.4kg. Harini suami xbg puasa, dia suruh try n error mknn yg boleh masuk,

normal sis,sy dlu 9weeks gitu sama tade selera mkn. Klu paksa mkn pun tk leh, sy amik oats, nestum, buah2an and sometimes pasta. ataupun sis try mkn mknan yg masam kit sbb blh tambah selera mkn

2y ago

sy mkn dlm quantiti yg sikit tpi dlm 2-3 jam mkn kit lg...klu dri petang smpi esok tk mkn pe2 cuma minum jer pastikan minuman tu de calcium or protein yg secukupnye jgn minum air masak jer. minum lah oats or nestum...fresh fruit juice pun blh.

normal je awak, saya sampai skrg takda selera tapi kalau buah buah sgt suka! dgn yogurt hihi awak makan je apa yang awak rasa nak makan, janji makan tau 🥰

minta suami suapkan.. at least cukup nutrients; carbo, protein, serat vitamin C bagai, zat besi, asid folic, kalsium dll

Wsalam, normal. Tp nti try & error juga ye. Mkn sikit buah2. Dan air masak minum juga takut dehydrated.

normal bgi saya..sy skrg ke 9mgu.x de slre mkn lngsung..nsi x sntuh..mkn yg btl2 boleh mkn jer...

Makan mee, pasta, roti wholemeal, oat, buah2. Byk lg option selain nasi. Sup2 pn ok

normal..sebab saya jugak mcm awk skrg ni sis ..9w tp slera still tkde

normal sis , tpi still kena try juga mkn juga .. biar sikit ..