GDM sangkut

Saya baru 16 weeks & semalam KK ada call sangkut GDM 😔. Tiba2 rasa down sgt sebab background family xde yg ada kencing manis & sy xdela terlalu kerap minum air manis. Next week nak kena buat bsp. Rasa sedih & pressure bila dpt tahu sangkut gdm 😢#firstmom #firstbaby

12 Balas

jgn down sis. tak elok utk mommy & baby juga. bila dah sangkut ni, apa kita buat ialah jaga pengambilan makan kita. kena disiplin sbb kalau 2x bsp sangkut masa diet control ni, doktor akan prescribed ubat/insulin. sy bsp 2x yg pagi tinggi & now bsp on ubat. Alhamdulillah terkawal. cuma yg tak best bila sangkut gdm ni, sampai beranak kena monitor. so mcm leceh sikit😂 tp apa pun sis positif je. elakkan minum manis terus kalau boleh & ambil buah yg tinggi vit c/masam2. anggur, mangga, tembikai elakkan sbb tu tinggi gula. bykkan makan sayur hijau & nasi ambil sikit saja.

1y ago

Betul sis,sy yg dh diet mkan nsi perang pun bacaan gula 5 je,dn su on insulin .