Berat turun

Saya baru 12 minggu tapi setakat ni dah 10 kilo berat badan turun dalam masa 6 minggu sahaja. Bahaya ke ? Saya memang takboleh nak makan langsung sehari kadang2 makan kacang dua tiga sahaja utk alas perut.

5 Balas

Kesian la kat baby nt, klu dlm sehari cuma makan tu sj. Ya mgkn ibu2 tahan la ngan lapar tu tp yg dpt tempias nt baby tu. Benda tu kena fkir jg. Jgn jadikan alahan dan takboleh makan langsung tu sbg alasan tuk kita tak makan then berat bdan kita turun. Mgkn nak ckp memang lah senang sbb smua org alahan xsma kn. Tp tolong lah cri alternatif lain rajin2 baca artikel dlm cara mengatasi alahan yg teruk atau cari tahu ttg makanan yg boleh mengantikan nasi, lauk yg kita alahan tu. Sy pn mcm ni jg dlu, tp sy bnyk mbaca bljr benda baru, syukur biarpn alahan semakin teruk tp sy x prnh lapar selalu ada tenaga utk bekalkan bby dlm perut nutrisi yg diperlukan.

2y ago

Terima kasih nasihatkan. Saya pun masih cuba cari makanan ape yang boleh masuk. Memang kesian kt baby.

Sy alahan sblm ni tapi cuma takboleh makan nasi n lauk. Masuk 12w sy terus demam, minum air jarang pun muntah. Smpai duduk depan lubang jamban. Harini masuk 12w3d. Kena batuk semua. Duk risau kandungan cuba makan buah. Tak smpai 5mnit muntah balik. Biskut sekeping pun muntah semula. Takprnah kena smpai mcm nih. Selalu muntah 4/5 kali sehari. Dah bape hari nih smpai taktau dah. Muntah pun smpai dah kluar buih. Kluar lalu hidung. Takde ape nak dimuntahkan tpi still muntah. Prgi emergency dia bagi ambik neb je, bagi paracetamol then suruh balik

2y ago

Itulah. Org lain ckap 12/13 minggu tuh berkurang dah. Kita masuk 12w ya Allah taktau knape dgn mood tak betul. Mnum air pun muntah smpai perit. Semoga alahan kita cepat hilang, kandungan kita sihat dan kuat. Risau rasa sbb apa kita makan tak smpai 5minit kluar balik

kena makan, cari makanan yang awak rasa berselera. tak mampu nak habiskan dalam 1 masa, makan dengan kerap. baby kena dapat nutrisi daripada ibu :( berat tu, kena tanya nurse. saya tak pasti, tapi rasanya macam tak ok je kalau turun banyak sgt :(

2y ago

So far makanan yang sebelum ni bole makan semua takbole dah makan. Tu susah tu.

Sy pun turun jugak tpi dlm 1 kilo je trimester pertama xde selera makan sy mkn buah dgn roti je tapi berat turun last2 kena ambik darah dekat kk . Klau scan baby okey sama usia tu okey lagi .

2y ago

Buah saya makan lepas 5 min muntah balik. Mcm2 buah saya cuba semua takmasuk. Roti bau dari jauh pun takbole :(

Sy start dari 8w sampai sekarang 13w nak masuk 14w berat masih tak naik2, kadang naik 300g, turun 500g, makan tu makan cuma tak berapa lalu sgt sbb masih alah. Hmmm

2y ago

Murung rasa kan bila taklalu nak makan. Tp lapar. Saya risaukan baby je