Baby tak cukup berat

Pernah tak baby mommies takcukup berat sampai masuk zone kuning dalam buku? macam mana eh nak naikkan berat badan. makan minum semua cukup tapi berat tak naik naik. umur 9 bulan tapi berat 6 kilo je

2 Balas

Anak awk minum susu formula ke? Kalau yes check balik susu tu. Baby mgkn serasi dgn susu tu, tp susu tu x cukup untuk die. Awak boleh tambah quantity susu/ tambah kekerapan die minum. Kalau masih x naik, cuba tukar susu lain. Kalau masih breastfeeding, awak check susu pekat @ cair. Cari waktu bila susu awak pekat n susukan anak. Kebiasaanye susu pekat waktu tgh malam nk ke pagi tu. Bila baby makan, bg lebih sedikit protein dan carbohydrate dr kebiasaan. Mcm anak sy, setiap kali die makan akan ada tofu & ayam @ ikan. Tofu tu wajib ada. So makanan die ada 2 protien. Baby bawah 1tahun mostly depend lebih pada susu. Kalau baby awak jenis senang nk makan, mkn heavy meal 3 kali pun boleh. Skip snacking time tu.

dari baby sampai dh 3 tahun berat anak saya memang sipi² di garisan kuning .. sampai kena rujuk pakar pemakanan bagai lah ... nurse ingat x bagi makan benda ... kalau dh mak nye pun memang payah nak naik berat dh mcm mana anak nk ikut walaupun makan banyak ... sampai satu tahap saya kata kat nurse tu ... nurse kalau dh makan banyak pun berat x naik saya nak buat apa .. bg vitamin tu nk bg ada selera masalah nya anak saya makan sehari berkali2 gituu lah saya jawab... kalau naik pun mmg sikit sangat .. pada saya asalkan anak aktif dn sihat okey lh..