Tak makan nasi. Disebab kan alahan

Saya alahan teruk dari awal pregnant now dah 13week. Nasi masih tak boleh terima. Paksa makan. Cuma mampu telan 3 suap sahaja. Tu pun ada masa muntah.Selain dri nasi . Saya suka makan wantan mee sahaja. Tu pun kadang2 tekak takmau. Kadang makan roti juga. Ada tak yang pregnant mcmni ? perut nampak kecik sahaja#ingintahu

28 Balas

sama la mcm sy🥰 sminggu sblm thu pregnnt lg sy xleh mkn nasi.. thu2 dh 6w pregnant.. tgk je nasi mmg xleh.. xlalu makn..mkn 2-3 suap je blh.. klau pksa , rse mcm nk muntah.. just mkn2 roti n mi atau bihun asal yg berkuah.. ayam , ikan xleh nk mkn.. bau tumis atau goreng2 smua xleh.. smpai kn dpur kat rmh lgsung x bersentuh.. hihi.. husband cakap mase tu ,sy makin kurus sbb xlalu mkn kan.. smpai terasa tulang2 mase dia urut kat blkg sy.. tu dia yg ckp la.. skrg dh 13w alahan dh kurang, n nasi dh blh mkn.. cuma dpur je xleh nk masuk lg.. xblh nk masak2 lgi.. ksian husbnd asyik ckp rindu nk makn sy masak.. jemu asyik mkn luar je..

Sy tgh pregnant 8w ank ke 4. Semua alahan teruk laki puam sama. Tiga sebelum ni start alahan 6w sampai 24w teruk. Msuk 25w bru start berkurang alahan tp masih ada sampai bersalin. Tgk gambar makanan pon sy loya ape lg bau. Mkn sekadar alas perut xnk bg lapar tp lepas mkn wajib muntah. Setiap kali pregnant sy sampai give up sampai sy ckp klu keguguran pon xpela xlarat sgt dh nk hadap tp alhamdulillah mampu bertahan. Bertabahlah ibu2 yg tgh alahan bila si kecil keluar satu kelegaan n kebahagian yg xterhingga. 😊

sama lh sy alahan takleh telan nasi masa mengandung tahun lps. tgk nasi nk muntah,bau nasi pon nk muntah sampai suami nk makan pon sy tkleh tgk rasa loya sgt ii, tapi sy dah start 4/5bln pregnant baru blh telan sikit ii. tapi bubur sy blh mkn jgn nasi yg sekutul ii tuu tak tahu lh knp jadi gitu😂. 4/5bln pregnant tuu kalau nk kenyang bihun dgn bubur jee lh yg sy rasa blh telan yg lain mmng tgk pon rasa loya. bawak bersabar jee lh ye nii lh pergobanan ibu masa pregnant kena tahan sakit badan,loya,sakit ii kepala

biasa tu, first trismester .bila dh masuk 2 trismester , dh okey sikit tp bgntung pd org jgk alahan tu , kdg hujung² nk bersalin pn masih alahan . sis try mkn ape yg bole sis mkn selain dr nasi . bole cuba .mcm sy dlu tk bole mkn nasi , tp tiap hari sy bt milo suam + roti . kdg² nk mkn benda yg masam dan berkuah . sy 7 bulan br org nmpak perut , jgn risau tu biase , klu alahan teruk sis bole jmpe doc . jgn biarkn perut kosong .

13w memang perut kecik lagi la awk. Sye 7 bulan baru orang perasan. Sye tak alahan sangat tapi pagi siang malam nak makanan lain lain, contoh macam makan pagi nasi lemak, petang kena nasi ayam. Malam tomyam a gitu. Jenuh suami melayan. Kadang sye makan seronok tak rasa loya langsung, lepas makan sejam muntah semua yang dimakan tadi. Heran juga tadi dia masuk sye rasa nikmat je. Tetiba muntah.. Bby tak suka kot 😂

sy 15w..msh ada lg alahan tp slowly bole mkn skit2 dan start ada la selera jgak, sy pn haritu mkn buah, roti biskut dgn bt milo panas, nasi ke ape ke emua xleh telan, ketiaw kungfu tu dr bole mkn smpai xlalu dh nk telan...awk bykkan buah dgn kekacang, mkn sup sayur..cuba

sama. saya sekarang 15 minggu, memang banyak sumber karbohidrat dari roti je. nasi tak selera lagi nak makan. berat pun turun je sejak pregnant, padahal takde muntah pun. kalau next appointment turun lagi nurse kata kena refer ke doktor dah 🥲

normal sis sama mcm saya dari awal smpai 13week ni alahan . tapi kurang dh sikit sekarang nii. nk mkn xboleh lngsung . susu apatah lagi xboleh nk minum . skrg ni mudah alahan dgn sotong bau pom xboleh

Sy pulak xboleh nasi putih , rasa nak muntah bila makan . Kalau sy buat nasi goreng pedas sikit tekak boleh lg terima . Jadi sy lebih kepada makan roti sbb kadang tak rajin buat nasi goreng .

saya boleh telan nasi masa 2nd trimester rasanya. awal kehamilan bau pun takboleh. saya boleh makan pasta sahaja. wantan mee tu kira okay lah, heavy meal dan pengganti nasi juga tu.