Pengalaman duduk dgn mertua

Sekadar nak sharing.. sy duduk dgn mertua & 2 org ipar perempuan. dari awal nikah, sy perasan ibu mertua anggap sy mcm 'pengganti' bangun awal. Sdgkan ipar sy bangun selalu jam 7am.. skrg pun masih lg mcm tu. Kakak ipar dah kahwin & ada anak. Adik ipar masih bujang. Tapi mak mertua Tak pernah sound pun kalau dorang bangun lambat. Pernah sekali masa baru kahwin, sy terlewat bangun jam 5am. Siap kena sound tapi anak² perempuan dia xda pula kna. Time keguguran pertama kali, baru seminggu pantang dah buat muka masam😭 sy slow talk dgn suami tentang hal² yg menyakiti hati sy tanpa pengetahuannya.. dari segi makanan, memang x bebas sebab mak mertua tak makan pedas tapi kadang sy msk ikut mulut sendiri je. X kisah dah(stlh belajar masuk team hati kering😂😂) makin tak selesa & selalu stress sebab tak bebas nak atur diri sendiri. Ada ratu yg atur seluruh anggota keluarga(termasuk cucu). Skrg ni sy berubah menjadi sedikit kurang ajar. Sy bangun ikut hati sendiri. Ye la kan.. ipar² bangun jam 7am jam 8am,, takkan sy x boleh ikut diri sendiri kan?.😂 Dulu sy selalu menangis bila tak tahan tapi x bagitau suami sebab sebelum² ni kami selalu gaduh Hanya kerana ibu mertua. Tapi bila suami nampak sy selalu menangis, akhirnya dia buka hati & menjadi pendengar yg baik saat sy meluah. Dia terima dgn baik bila sy cadang buat rumah kecil utk kami berdua.. duduk dgn mertua ni memang tak bebas dlm banyak hal. Nak santai, kena sound. Dah la cerewet amat😏 syukur la. Kalau xda halangan, tahun ni juga rumah kecil kami siap. Plan nak fokus TTC pula bila dah pindah. Doakan semoga plan TTC sy & suami dipermudahkan & berhasil🙏🙏🙏Tak sabar nak pisahkan diri😭 bersyukur la korang yg dpt mertua baik

7 Balas

Normal kalau mak mentua tak marah anak perempuan dia buat salah , kita kalau buat salag sikit amboi mcm kesalahan besar , suami bekap ckp dia tegur sbb nk mengajar jadi lebih baik konon 😑 Saya pun pernah duduk rumah mak mentua tu pun dalam berapa bulan ja , memang rasa tk tenang langsung + tgh mengandung biasa la baru2 bdn lemah asyik nk tidur ja kan , hmm Kalau bab makan , beli mesti bawa balik kongsi walaupun duit time tu berapa ja , kalau tak kongsi cakap kita kedekut pulak Lps keluar dari rumah rasa lega boleh bebas buat apa saja , pindah dkt rumah mak sndiri lebih baik dari pindah bedekatan rumah mak mentua Bagi saya mak mentua saya bukan jahat mana pun cuma kadang2 mulut dia tu tk tahan , yala mak saya pun tak pernah kata mcm tu dan saya dibesarkan dgn cara family saya la , dah terbiasa pstu bila masuk dlmfamily suami kena tiru sebijik2

11mo ago

betul sis. sebab cara kita dibesarkan berbeza. kadang cara mertua nak bentuk kita 'menjadi dia' bikin kita stress

Better sis pindah dduk umah sndri je.. lg selesa..bebas nk pakai ape pn, nk mkn ape pn bebas.. ade waktu kte sndri nk kemas umah , hias umah mcm mne.. nk bcakap dgn suami pn sng… sb tu xgalakan dduk dgn kluarga lepas kahwin..sb kalau dduk dgn mertua atau klurga mmg sis kne expected ade masalah mcm ni.. so before kahwin lg sis dh blh tau mmg akan jd cmni kalau sis xleh duk sewa tmpt lain mmg kne hadap jela

11mo ago

betul.. penat nak jaga hati org lain. tapi sendiri tak terjaga

Betul la tu. Balik kampung sekali sekala pon boleh kena benda² macam ni, ni pulak duduk sekali. Payah nak cari mertua yang layan menantu sama macam anak. Saya selalu jugak kena, kita yang menantu ni macam² cakap kalau tak tolong kemas rumah, bila anak, diam je..bertabah la sis..semoga dipermudahkan urusan suami isteri ❤️❤️

11mo ago

tapi syukur la dah belajar jadi manusia hati kering😂😂😂

betul xleh ada 2 ratu dlm satu umh..sbb tulh hakikatnya nk Cr y anggap menantu mcm ank sendiri tu payah..ada saja y x kna.tp mmg ada je y bt menantu mcm ank sndri tp blh kira dgn jari.tp tulh selagi kite blh hormat kite hormat tp kite ikut ape y setakat kite mmpu bt jgn paksa diri..klau x kite akan stress smpai bile2

11mo ago

setuju sgt. mereka yg dianggap 'anak emas' oleh mertua tu sgt² la bertuah

sabar sis.. sy pun dah habis kesabaran ni. bayangkan time sakit pun mertua sound kalau x buat krja. adoooi la.. kadang sy hairan dia ni perempuan sebenar atau bukan sebab period pain langsung dia x ambil kisah. pernah sekali sy berehat sebab period pain 1st day, dikatanya pemalas🥺 better jgn tinggal dgn mertua

11mo ago

untungnyaaaaa

sy sokong sgt sis untuk pindah rumah. klau sy sanggup sewa bilik dgn suami supaya x tinggal dgn mertua. klau dpt mertua yg baik,alhmdulillah. klau x, hmm.. semoga urusan sis dipermudah ya 😊

11mo ago

mudah²an... tidak lama lagi. tunggu bangunan rumah kecil siap🙏

Sbb Tu sis jgn stay dgn mertua or family sndiri nti Ada yg xpuas hati or makan hati...sy duduk dgn mak mertua sy mula² kawen sblm nak Cari umah sewa Tu sy fhm mcm mana Rasa...

11mo ago

ya sis.. memang plan nak duduk asing ngan mak / mak mertua. stay ngam dorang pun krna terpaksa. skrg suami hormat keputusan sy. apa² warna(termasuk warna mosaic) utk bakal rumah baru kami pun dia suruh sy yg pilih & tentukan. habis aku diangkutnya sekali masuk kedai mosaic & kedai cat. alahai suamiku 😂😂