Terrible two

Anak is turning two in few weeks more. Mengada terlebih. Bila ada ramai orang (berkumpul saudara mara) makin menjadi perangai. Kalau ada budak nak share toys, dia mengamuk macam kena pukul. Masalahnya bila ramai orang je nak tunjuk perangai. Kalau tak, elok je. So saudara mara akan mengata yang anak kita ni kuat mengamuk 😫 is it normal 😭 mommy sampai tak lena tidur fikirkan anak makin hari makin berubah perangai.

3 Balas

Sama macam anak saya, time orang ramai la time tu jugak dia nak mengamuk.. Dia suka main sorang2 mungkin sebab dekat rumah dia takde kawan or adik beradik lain.. Jadi saya selalu bawak dia petang2 main dekat taman permainan yg ada ramai budak2 lepas dari tu dia kurang mengamuk n kalau dia ada makanan or toys dia akan share barang dia.. kena selalu bawak jumpa kawan seumur dngn dia nnty dia ok mula2 mmng xnak main sekali nanti selalu bawak dia akan tnjuk minat nak main skli..

i think terrible two is just a myth. my son just turned 2 few weeks ago and he seems pretty fine. waktu tidur je berubah kejap dan agak clingy. selagi dia masih budak kita boleh ajar dia. kalau diikutkan perangai mmg akan menjadi jadi. umur 2 tahun pun dah makin faham bahasa. so kita set the rules untuk dia

it is fantastic two bukan terrible two. share toy share barang milik anak tu bukan umurnya lagi utk pandai share pandai main sama2.