Saja nak luah perasaan😢

1..Baby dah 8 bulan++...alhamdulilah sihat,ceria,mmg mengembirakan hati kami sekeluarga...Yg terkilan dgn mulut2 org2 sekeliling..sedih marah semua ada,cuma boleh diamkan diri ja,mls nk melawan blik....Baby saya alhamdulilah 8bulan lebih dah boleh meniarap,merangkak,duduk,ada gigi atas bawah dan skrg tengah belajar nak berdiri,alhamdulilah bg saya kira cepat juga...yg sakit hati bila bertandang ke rumah org,atau iparduai..mesti diaorg ckp,"aih tak dgr lamgsung suara,senyap ja..diam ja,tak dak suara ka" pastu mula la cerita ank org nun ank org nie mulut ringgan ckp cara baby,dgr suara la juga,yg ank saya tak dgr langsung😔...masalahnya dekat rumah atau dlm kereta dgn saya dan suami ank ada ja bersuara "bah,bah,ma,ma...pastu dgn bahasa baby dia la.."dekat luar ja dpn org ramai dia diam,hanya perhati atau merangkak kesana sini..geram betul dgn mulut bawang...tak jaga langsung perasaan org😔 Tak tau la lepas nie tak kena apa lagi kat mata depa semua... anak dah membesar elok pun kena jua😔😔normal la...ada yg cepat ada yg lambat kan? Cuba la jaga hati org...mulut tu sedap ja kata Terima kasih membaca luahan saya...selama nie terpendam ja dlm hati,bila ckp dgn suami biasalah lelaki,biarla kat depa,buat x tau ja...huhuhu....tapi bila dah pergi sana sini,asyik dok kata ank diam ja,tak dgr suara,mula la mama dia fikir mcm2

10 Balas

1. anak sye sama mcm ank awk. x suka keluar suara bila ramai2 org atau kt tmpt yg dia x suka. anak sye siap tarik rambut sapa yg dia dpt capai lagii sbb nak suruh sye bwk pegi tmpt lain. ibarat mcm isyarat utk sye, yg dia x suka org tu, tempat tu or situasi tu. bila dkt rumah elok je mulut dia becok. 2. kite mmg digalakkan mintak maaf dgn semua org walaupun kite rasa kite xde buat salah. kekdg kite ni x sedar pon kite ade terguris kn hati org walaupun kite rasa kite x salah. manusia kan. mintak maaf salah satu cara utk kite mudah bersalin. sbb kekdg ada org sakit hati dgn kite sbb kite tersalah cakap sampai terrrrrrrrcakap, 'besok hang nak beranak susah tau la mcm mana' and mintak maaf jugak sbb kite nak berjuang antara hidup dgn mati. kite berjaya, kite hidup, kite x berjaya, kite meninggal dkt situ masa bersalin kan anak. sekurangnya kalau kata malaikat tarik nyawa kita masa tgh bersalin, kite sempat jugak mintak maaf sesama manusia. sbb dosa sesama manusia ni, kena settle kn sesama manusia.

oo sama je baby sy. baby sy 7bulan.. kat rumah kemain riuh jerit bising mulutnya nak becakap. tp bila pegi rumah org even rumah nenek sendiri pun mulut ketap jee. sepatah apa tak bunyi.. senyum pun taknak. biasa la tu sis lain baby lain perangainya. ada baby jenis pemalu takut dgn org tak biasa. xyah hirau org nak ckp apa , kita lagi tau anak kita. janji sihat dah la. anggap je dorg ckp cmtu sbb nak beramah mesra.. nak ada² topik beborak 🤭 pikir positip.

Anak sis dah boleh niarap merangkak duduk semua tu pun kena ngata ekk. Apa la nasib anak saya kalau jumpa mereka2 tu. Anak saya 8m juga. Baru niarap je. Tu pun kejap2 je dia lebih suka baring terlentang. 😂 duduk pun masih kena support. Gigi pun takde lagi. 🤣 takpe sis biar je orang nak kata apa. Pekak kan je telinga. Asalkan anak sihat pun dah terlebih dari cukup. 😉

1y ago

Wahh ramai geng anak saya rupanya 🤣 biasa la kan perkembangan setiap anak berbeza kann. Kalau boleh tak payah compare2. Just gi with the flow je. Bagi anak peluang untuk explore. Kita pun tolong sikit2. Saya pun mula2 down juga fikir kenapa anak ni lambat sangat. Ada yang tak kena dengan dia ke. Kakak dia 8 bulan dah pegang2 benda dan berdiri. Siap dah memanjat katil 😂 saya cakap kat husband terus husband marah cakap jangan compare2. Bagi anak ni masa & peluang. Mungkin terlebih manja. Hee. Bawa jumpa dr dr pun kata takde apa yang tak kena pun. Tapi banyakkan exercise kan dia. Duduk kan, diri kan.

hi sis, yg penting anak sis sihat, rakde masalah. kalau pasal interaksi dgn org lain atau ringan mulut tu, tu berkait dengan personaliti. mungkin anak sis ni baby jenis introvert, jadi dia mesra dgn org yg dia kenal, rapat dan selalu nmpk shj. sabar ya sis, mulut org kita takleh nak kawal.

paham... tp biasa la mlut2 org nie.. kdg dyorg sje je acah2 ramah nk bsembang.. dyirg rse bende tu biasa tp kte plak yg terasa.. bia kan je.. yg pentg kte tw baby kte mbesar dgn sihat n ikut perkembangan yg spatutnye.. sume bdk prangai lain2.. mne la sume nk sme mcm anak dye je kn..

baby saya baru 7bulan...akan bunyi suara bila ada mama,abg & abah dia ja...bila duk dgn org xkenai memg dia akan diam...saya rasa normal ja klu baby mcm tu...depa nak sruh baby tu jdik mak cik bawang ke apa😂😂...baru 8 bulan bukan 8 tahun🤣

anak kita sebaya sis , abaikan jee mlut² org gitu . . anak sy pun gitu jugak dgn org dia diam jee tp bila dgn org yg dia dh biasa tgok kee atau dgn parents dia , dia kemain bsing mulut. . asalkan kita tahu anak kita sehat pun dh ckup . .

Lain kali jawab ja, anak saya boleh bertaranum dah. Cuma dia malu nak menunjuk

1y ago

Hahahahahahahaha yeee, kena tunjuk sikit yang anak kita advanced sebenarnya cuma kita ni je humble, malas nak show off sangat 🤣

bagus la x bising kan .senang bawa keluar

rekod n tunjuk:)