UPT samar, awal kehamilan?

Hi. Saya ada PCOS. Now memang tengah follow up dengan hospital. 18/12/22 appointment yang terbaru. Sepatutnya saya kena ambik darah bila saya period. Tapi memandangkan saya tak period selama 6 bulan, doktor bagi saya ubat untuk period. Masa appoitment tu, doctor dah scan + dah buat UPT sebelum bagi ubat period. Keputusan negative. Tapi bila saya balik rumah, selepas beberapa jam, UPT tu nampak 2 line tapi samar. Jadi saya teragak2 nak makan ubat yang doktor bagi. Keesokkannya saya cek, UPT tu awal 15 minit tak nampak. Beberapa jam lepas tu samar. (saya tahu bila lepas 15 minit tak boleh tengok) Tapi saya cek pula 2 hari selepas tu, yang samar tu pekat sedikit. (selepas 15minit) Sekarang saya kerap buang air kecil. Nipple saya agak sakit dan bengkak. Boleh jadi awal kehamilan ke?

6 Balas

Guna pregnancy test clearblue digital sis yg dpt tahu week brpa. klu mmg kmu mengandung confirm dkt clearblue tu ckp pregnant klu tak, means false positive la tu smua upt cassete yg sis guna sbb clearblue ni sgt sensitive dan xprnh akan dpt false positive kcuali salah guna. Test pki brand yg sensitivity tinggi dlu, klu preg dtg klinik. Dah lmbt xperiod tu patut pregnancy test dah makin terang dan dlm scan tu patut dah nampak rahim mengembang/kantung/ janin. Kdg hormon kta pn akan bagi false positive terutama apabila kita guna upt biasa tu lagi2 sis kata sis ada pcos kan. Semoga sis dipermudahkan smuanya..

Awak kena cek validity UPT yang awak guna. Kalau lebih dari masa yang di tetapkan tak valid sebab itu evap line. Nak lebih pasti pergi hospital ya. Bawak sekali UPT result tu. Sebab doktor dah tahu kes awak.

1y ago

sila pakai kit yg accuracy lebih tepat cth clear blue or dip n tell. mana la tau kan. lepas tu boleh pegi hosp rujuk doctor balik kalau +ve

awk kena tgk upt dlm mse 10-15 min ikut upt tau. lepas 10-15min ni tu dh dikira evap line. x kesah lah makin pekat atau tidak. seeloknya awk baca manual dlu before guna ya. semoga ada rezeki utk awak.

Sy pcos jgk, pnh kena mcm ni. Test upt samar lps 15 min, kira invalid. Tu dh evap line. Wlaupun 2 hari sblum tu ad faint line. Dr sy ckp, pcos mmg ad wktu lh surge bila nk period. Lh tu mimic hcg.

1y ago

Oooo. Baru tahu. Terima kasih ya 🙆🏻‍♀️

tu invalid da awk, better awk check urine awl pg pas bngun tidur, check leps sminggu... biasenya klo +ve sblum 15 min da kuar result dia...

Keputusan upt kena tgk dlm masa beberapa minit sahaja , moga ada rezeki buat sis,