Pendapat tentang menggugurkan kandungan

Hi, saya ada baby 1yr11m boy, skrg umur laki bini 33thn. Dulu nk dpt baby lambat juga tunggu dlm 2yr+.. Tapi skrg cek UPT positive pula preggy, sy kira2 dlm 1-2bulan period tak consistent. Gaji household laki bini dlm Rm10k+/- tinggal di shah alam. Expenses 1 kereta, 1rmh sewa and 1 rmh beli. Rasa tak ready lagi nak ada anak no 2. Financially and physically tak ready duduk bandar ni. Kalau sy gugurkan kandungan, kami dikira belum berdosa lagi sebab kandungan masih belum ada roh. Hati masih berat utk gugurkan. Mcm mana?

50 Balas

My baby pun bru je 1t6bulan sis alhamdulilah da 3 mngu pregnant and ank sy maseh lgi fulll bf and suami sy kje sorng sis rezeki tu ad je sis kt mne2 ank pulk adlh slh 1 rezeki nya yg tuhn nk bgi😊

Tak pakai perancang ke? Kalau pakai perancang tapi still mengandung. Terima jelah. Dah rezeki. Org lain ttc berbelas tahun nak anak. Awk senang2 je nak gugurkan. Jangan macam tu. Menyesal nanti.

jangan buat mcmtu sis , sy pun ank dh 1y5m dan tgh pregnant dh 6bulan .. mula2 tu ade rase nk gugur tapi kami laki bini percaya pada rezeki ank walaupun kami rasa kami tk mampu

10k slry .. saying not ready 🤣what a joke kalau X ready knp Masuk air dlm... main pulak Dunia ..sekarang pregnant tny org pulak

5mo ago

Siapa yg tak baca sampai habis ya? Terasa ke org ckp dulu sek malas membaca? Im stating facts. Did you ever read the replies before comment? So if yes, u shud know this is not abt buang air dkt dlm. Shameless.

anak adalah salah satu bentuk rezeki paling besar Allah bagi. ada yg tak dpt rezeki tu. bersyukurlah sis 🥰

skrg dh brapa weeks ? nt sy tnye org yg memerlukan ank boleh ? 🥹 sayang gugurkn dia , dia x berdosa .

Nah untuk awak. Harap bermanfaat https://youtu.be/WEjOnQ079c4?si=WEoY-XkBrCd3uTbm

anak tu ada rezeki dia snd dan dia akan bawa rezeki kpd ibu bapanya.

teruskan je.. ada rezeki nnt