Sembelit dan keluar cecair kuning

Saya ad mslh sembelit yang sgt teruk,kdg2 sminggu tak membuang lgi😢😢stiap kli sy nak membuang sewaktu dduk mesti keluar cecair kuning or lebih kurang keputihan dri faraj,tpi tak pasti laa cecair apa..Bahaya ke tak? Cecair yg keluar sgt banyakk .sy skrng preggy 9w Klau boleh suggestkan mcm mana nak elakkan sembelit ni

18 Balas

biasanya sembelit dkat2 nak msuk 3rd trimester mmg siksa bagi sya smpai nak poo tapi boleh pulak stuck taknk jatuh2 smpai terkena buasir. .mmg siksa sngt bagi sya ..klau awal2 trimester ni air kena ckup ...mkan buah naga elak sembelit..msih awal ni senang nak jauhkan sembelit tu..dh msuk 3rd trimester tu hmm yg prnh lalui je fham..mnum bnyk mna air ke ..mkan bnyk syur dan buah ke mmg tak dpat nk hilangkan sembelit sbb bby dlam dh bsar menekan smua organ smpai ssah nak mencerna

alamak seminggu tu lama tu sis. mesti sakit nak meneran. sis ada cuba minum susu tak or minuman prebiotik ke. selalunya cepat akan rasa nak membuang. stgh org milo pon takleh minum sbb sembelit. nak minum kopi boleh jugak tapi kuantiti yg sikit je. rajin makan buah&sayur sis. betik, oren, pisang, tembikai. buah murah2 pon boleh je.

minum air kosong bnyk.. mkn bnda serat tinggi.. mkn buah mkn sayur.. pergi klinik bgtahu misi.. ini membolehkan risiko buasir dan sembelit teruk waktu berpantang nt.. sbb kebanyakkan ibu dlm pantang akan mengalami mslh sembelit mcm sy dulu anak nk masuk 2 bln baru usus kmbli normal..

sis tak rasa nak pergi cek ke kalau dah sampai mcmni😅 seminggu tak membuang amat bahaya ya potensi buasir tu. sis kena byk minum air, makan buah tinggi serat, makan yoghurt. & pergi klinik utk doktor cek.

mgkin kputihan tu sis.. sy pun prnah.. klu sembelit kluaq mcm tu.. sis bnyk mnum air masak.. bnyk mkn buah sayur.. klu trok sis bleh jmpa dr mntak ubt sembelit.. smoga dpmudahkan sgla urusan sis

bykkan makan sayur / buah , sy hritu pun smggu lbih sembelit , bila checkup bgtua nurse , doktor bg ubat cairkan najis , lpas minum tu okay balik .

sis bab keputihan kena pergi jumpa doctor.. kalau boleh terus ke hospital jer senang.. bahaya kalau dibiarkan lama.. dan jangan lupa pakai pad..

sembelit memang selalu berlaku PD ibu mengandung... Sy amalkan jus mamariam.. Alhamdulillah xde sembelit .. kalau tak MMG lama la dlm toilet..

sy pom ada jgk wrna hijau dh...dh pergi kelinik jumpa doktor.. doktor ckp normal je .. doktor xda bagi ubat apa2 pom..

Prebiotik kena makan Apple paling cepat gerakkan usus bagi saya Makan yoghurt Minum air yang banyak kalau boleh