Bp tinggi selepas bersalin

Saya 5/1/23 dah bersalin.. 2 mnggu slpas bersalin slang sehari kena cek bp... Alhamdulillah bacaan smua ok dan dah review dktr kat kk.. Ingt kan dah stop kat situ.. Sbab 2 mnggu tu dah normal.. Tp dktr kat kk still tmbah 2 mnggu lg utk pantau kat rmah atau pegi kk dan review 9/2 nnti..Saya jadi stress sgt2 asyik fkir nak cek bp.. Dgn jaga anak y bru lahir..bepantang sndiri..ada ank slung baru 5thn. Saya stress fikir kna cek bp bab sy takut bp btul2 jadi tnggi dan smpai tahap saya kena panik attack akibt stress tu.. Stat dari kena panik attack tu saya jadi takut tgk mesin cek bp..akibat nya ada masa saya cek bacaan bp saya tnggi..saya jadi takut..stress..ada tak mcm saya.. Bleh bagi saya kata2 semangat..💪😢

6 Balas

Sis macam sy. Sy disahkan ada darah tinggi masa 34 minggu pregnant. Atau bahasa medical diorang panggil pre-eclampsia. Sebelum pregnant takde pun. Kena warded 4 hari & discharge tapi kena makan ubat cair darah & darah tinggi. Masuk 35 minggu almost kena warded lagi tapi doc bagi discharge jugak dengan syarat naikkan dos ubat. Masuk 36 minggu sy balik kampung nak sambung checkup kk sini darah naik lagi 150+/90+ lepas tu sy tengok darah naik macam tu lagi la stress dia check lagi makin tinggi. Sampai naik jadi 200. Terus bawak naik ambulans pergi hospital. Kena tahan dalam labour room masuk ubat kiri kanan. Sebelum subuh doc bagitau pagi esok kena emergency ceaser sbb jantung baby tak cantik. Mulanya nak induced. Esoknya terus bersalin. Kena tahan wad lagi seminggu. Orang lain bersalin esoknya terus balik. Sy kena duduk situ seminggu dgn husband takleh teman. Nasib baik baby behave. Sepanjang 3 hari tu bp ok la tak tinggi sangat so sy ingat esoknya boleh discharge, tiba tiba petang tu baby sy diorang ambik sbb kuning tinggi. Kena duduk bawah lampu biru tu. Berpisah la dgn baby malam tu. Sy punya takboleh tido sbb teringat kat baby sampai darah naik lagi walaupun dah makan ubat. Esoknya doc tak benarkan discharge sbb darah tak turun. Makin stress dgn katil sebelah tengah nangis sakit contraction nya lagi la tak boleh tido. Lepas baby dah discharge wad kuning tu baru la sy stabil sikit esoknya blh keluar hospital. Punya la happy. Ingat kan habis takat tu je. Rupanya esok tu kena ulang alik kk lagi dgn anak prolonged jaundice & check bp. Sekarang dah 46 hari dah still kena weekly pergi klinik check bp. Alhamdulillah dah turun bp sikit tapi still makan ubat. Sbb sy punya ubat dos tinggi. Nurse wad sampai cakap darah sy ni degil. Sekarang doc slowly kurangkan dos ubat. Kalau macam naik lepas turun dos kena tambah balik ubat tu. Sy baru anak sulung dah kena macam ni. Next pregnancy mmg berisiko la lagi lagi sy czer kena jarak 2 tahun plus. Bila ingat balik perit. Bukan sbb czer tapi sbb kena ulang alik klinik & kena duduk wad lama. Sekarang tiap kali check bp kat kk sy tarik nafas dalam dalam & hembus slow2 baru nurse tekan mesin tu. Masa mesin tengah pump tu sy selawat. Kalau bercakap jadi makin tinggi plk. Badan pun lembikkan masa ambik bp tu jangan menegak keras. Dalam posisi relax. Lepas tu tips lain makan bawang putih mentah 3 biji sehari. Sbb bawang putih blh cairkan darah. Insha allah dengan izinNya. Doakan sy pun segera sembuh penat dah g klinik. Maaf panjang pulak.

1y ago

Amin ya rabbal alamin 🤲🏼☺️

saya sis..saya lepas bersalin ok..semenjak mkn pil perancang period tak teratur..berterabur..lpstu ni dah 3bulan xdtg...Mase nk amik pil kali ke 3 tu cek bp naik. sampai je KK bg apoinment tuk nengok bp tu..kt umh cek ok..sampai kt KK naik 170..doc bg ubat saya mkn pening MCM nk pecah kepalanye n rasa loya2...esok apoinment jntung kak..amik darah,,,cek kencing manis semua...makin melarat2 lak...aduhaiii..saya rasa lps mkn pil perancang ni dgn period berterabur,sakit bdnnn...sengugut semua,,xleh nk ckp ape ..rasa tu yg bp saya naikk.

1y ago

bleh tau tak nama pil.perancang yang sis makan

salam sis msa sis cek bp tu sis tarik nfas n hembus ulang smpi lh mesin tu hbis pam..jgn mkn mknan yg masin..bnykkn mnum air spya bcaan nadi pn ok..bnykkn mkn syur n buah..misalkn timun n pisang,kacang 2an pn ok..msa sis cek bp tu jgn trlalu pkirkn tenang bcaan bp tu..sis rilex ja insyaallah ok..smoga dprmudahkn urusan sis ya..Aamiin

sy pon mcm tu....xleh nk ckp ape...check BP kt uma ok....bila smpi klinik tinggi lak BP... n dpt ubat darah tinggi....hahahah redho jew....

1y ago

kkadang jew mkn....bila tinggi mkn...bila check ok sy xmkn...

tyme nak check tu, sis jgn pkir bpe bacaan bp sis.. tgk2 hp ke.. tgk2 org ke x pun sembg2 ngn nurse...

1y ago

saya usahakan sis..☺tq bnyak2

jgn fikirkan sgt sis..follow the flow..bykkan rilex..