takut cek bp??

salam hai mummy² semua....ada x kat cini yg ada masalah mcm sya takut bila nk cek bp?skrg saya dah 34mggu mengandung anak kedua....dari mengandung anak first doc ckap sya ada darah tinggi,,mengandung yg kedua ni pun masalah yg sama...sya ni mmg takut sgt² dgan klinik n hospital ni...pastu hari² saya nk kena ulang p klinik utk cek bp...sya dh ckap kt doc gn misi bila cek bp sya takut sgt² n bedebar mcm nk luruh jantung ..lg cek lg la sya bedebar...tpi depa xcaya tetap jugak cakap saya ada darah tinggi yg kronik...saya buntu n sedih sgt²..... saya takut sgt² bila misi pam mesin bp tu terus jantung bedebar laju sgt n takut sgt²....saya jd stress sbb terpaksa ulang alik klinik untuk cek bp.....saya pun buntu mcm mna nk hilangkan berdebar tu....tiap² malam nangis salahkan diri sndiri sbb xleh nk control takut bila cek bp.....

5 Balas

Same mcm saye sejenis penakut bila nk check bp😂 punyer la berdebar sampaikan bacaan nadi pulak laju. Awk cuba control pernafasan awk waktu check bp tu. Tarik nafas ikut hidung hembus ikut mulut. Pastu kena bertenang jgn gerakkan tangan mase mesin tu pam lengan awk. Yang penting jgn berdebar + minum air masak yg ckup

Hi sis, sis ada kena on ubat ke? Saya pon jenis mcm tu fobia dengan mesin tu even check kat rumah pon berdebar. Taktau kenapa. Pastu sis time bersalin ok ke? Nadi laju dr ada cakap apa2 tak ?

sis try time nak check tu berckp mcm bercrita dgn misi atau doc? kira nya alih perhatian smbil check bp tu .. atau sis dnga lagu tgk utube ke time check bp tu ke ..

sma mcm sya..bila kta crta kt org..org yg x alami x kn pham kn..sedih

3y ago

sama..sampaikan nurse suruh baring ngiring..rest jap..bru amek bacaan bp.. pdhl masa otw ok jer.. sampai je turn nak amek bacaan bp..terus nervous semcm

cuba rilex time cek bp tu