Berat naik .

Saya 30w , hritu cekup berat naik 2 kg lebih . Kene marah dgn doc . Doc bgthu kalau naik lg , kene buat bp . Sy dah mnum air gula 2kli . 12w n 28w . Kalau berat naik lagi . Knee mnum air gula lg ke atau cek bp je ? Ritu bacaan sy alhamdulillah normal . Cuma berat sy naik bnyk . Sy cekup stiap 2mggu skli sbb hb low . 2 mggu skli berat sy naik bnyk . Doc pesan bole naik 0.5kg je . Sblm ni berat sy naik 1kg gitu je . Masuk trimester 3 . Naik byk pulak. Berat sy sebelum pregnant 36kg je .skrg 47kg . Tggi sy 159cm . Mmg tak boleh ke naik bnyk ? Sy kerap lapar . Takkn sy nk tahan lapar pulak tp biasa sy lapar sy mkn benda ringan je . Nasi pun biasa tgk mood . Kdg sy mkn tghri/malam je . Ada tips tak biar jangan berat naik sgt . Susu pun sy tak minum sgt .#firstmom #seriusnanya #bantusharing

61 Balas

sye bkak buku berat 45kg.. last checkup sblum bersalin 59kg.. stiap bln checkup ok.. nurse & Dr x ckp ape.. tips sye.. mkn brekfast, lunch & dinner.. in between snacking roti/biskut/kuih.. mkn sikit tp kerap.. nasi dlm 1 senduk tiap kali mkn.. lauk kne ade protein (ayam/ikan seketul), syur, buah.. Hri2 mnum air kosg.. air mnis mnum 1x smggu tu pun tyme klua jln je...

10mo ago

sy tatau sbb tkde scan lg . last scan 28w 1.2kg

sama laa situasi dgn sy sis.skg 31w .berat masa buka buku 67 SKG 80 .. 13kg doc mmg bising pn..tp Sy xde gdm + hb pn cantik smpai SKG Cuma berat jaa Naik .. Sy dh bt BP jgk 2hari skali slama sminggu harituu bp+urine pn cantik jee. lagi satu Sy baru tukar Klinik sbb ikut suami bpindh mgkin jgk perb3zaan scale tu yg btkan berat Sy lari teruk Naik hahaha . doc mmg bgtaw smggu 300g jaa bole Naik .. 🤣🤣

kita sama sis. berat masa buka buku 36kg je tinggi 158. haritu pon berat saya naik mendadak. terus nurse suruh check bp 3 hari berturut2. alhamdulillah result ok je. saya pon makan nasi 2kali je sehari. nurse cakap kalau gap makan jauh sangat boleh jadi kita makan terlalu banyak bila time makan tu. tambah pulak kalau kita jenis kurang buat aktiviti. so nurse pesan kalau nk makan kena makan sikit tapi kerap

10mo ago

sy mkn skit tp kerap . jdnyaaaaaaaaa berat naik 🤣 entahlahh . mgkin hormonn pregnant sbb sblm pregnant . mmg sgt susah nk naik berat walaupun mcekik tak ingt dunia .

samalah kita sblm preggy berat 39kg tinggi 149cm now 29w berat 49kg memang naik je tiap kli checkup kkdg jumpa doc sbb berat naik sikit tpi okay la dia xmrh dia ckp okay naik 500g okay je ..kkdg berat kita naik sbnr bukan pemakanan je berat bby kkdg air ketuban ..tkpe sis cuba amalkan makanan suku2 start makanan cara diet ..biasa klo berat naik byk mendadak dia akan check BP je tkut darah tinggi .

sy pun pernah kena cm ni. naik berat bdn mdadak. dlm sebulan naik 4kg. then doc suh pantau cara pemakanan sy. cek tekanan darah tinggi selama 1-2 minggu. kena buat senaman sikit bg kuar peluh. buat kerja rumah yg ringan2. sebulan sy buat cm tu, da turun berat badan 2kg. so x yah cek tekanan darah dah. just mkn tu kena jaga. elakkan mkn yg manis2 dan berkafein. bykkn minum air masak.

sy pun mcm awk. berat naik byk. dua kali juga minum air gula. tp lepas tu tak minum dah cuma pantau bp je. bila semua ok doc pun dah tak kacau 😅 tp bila dah nak beranak nnti berat tak naik byk dah. tp sy pun jaga jgk makan lps kena minum air gula dua kali tu. tobat tanak dah 😅😅jgn makan utk dua org. mkn yg sihat2, susu tu yg sepatutnha kena minum.

klau sy hritu berat naik 4kg 2mnggu doct pntau bp dan kne hantar air kencing selang sehari dkt mkmal.. lpastu doct pantau dlm. masa 2 mnggu klau brat x trun kne truskn pantauan.. jd sy kurangkn ambik mnis dn kurangkn mkn mlm.. sy mnum jus delima yg brand amway dan mkn mknan ringan jer nlm slma 2 mnggu smsa pantauan dokto.. alhmdulillah berat normal. blik

sepanjang pregnancy 18kg limitnya. tiap bln mesti naik xlbh 0.5kg ade pengiraanye. sy pernah masa raya naik nak dkt 3kg jgk lpstu kena pantau bp & mnum air gula kali ke-2. tp lpstu semua ok je. ikut pesan nurse cuba makan sikit tp kerap & makan mlm jgn lewat. kalau boleh before 7pm. mmng jadi berat maintain. nak lg tahan lapar buat oat knyng lama sikit

sama lah kita sis bukak buku low weight 43kg sekarang dah 56 kg . start raya haritu naik mendadak sebulan naik 4 kg kena minum air gula jugak Alhamdulillah takde apa . nurse suruh control mkn jugak . mkn nasi mcm biasa jee tp mulut selalu mintak kunyah² kudapan 😅. sekarang dah 32w checkup 2 minggu sekali pun boleh naik 1kg .

10mo ago

sy dri awal pregnant smpai skrg mmg cekup 2 mggu skli sbb hb low . tiap tu biasa naik 1kg je skrg 2kg pulak . padahal da kurang mkn . nasib baik tak de gdm . hb je low manjang .

saya tinggi 160cm, berat masa awal pregnant 60kg.. masa 39w berat saya 80kg😅.. tiap kali checkup nurse mmg bising sbb berat naik mendadak, saya dah cuba kawal makan tapi tak berjaya jugak.. berat asyik naik je, btw saya kene minum air gula 3kali.. alhamdulillah saya tak ada gdm.. saya deliver baby secara czer and baby berat 4.1kg😁😁..

10mo ago

uish semangatnya baby .