Baby songsang 21w

Hi, saya 21w sekarang baru je buat details scan. Even gender pun tak nampak lagi sebab baby duduk songsang kepala ke atas jadi susah nak nampak kangkang dia. Kaki dia kat bawah so tendangan pun rasa kat bahagian bawah pusat je. Baby saya aktif pusing2 kadang kiri kanan tendang, cuma belum rasa tendangan kat atas. Uri saya alhamdulillah kat atas. Cuma semalam doktor ada bagitau yang rahim saya macam bentuk sempit kat bawah kat cervix tu. Risau baby tak dapat nak engage kepala untuk bersalin normal bila sampai masa nanti. Doktor cakap tak payah risau sebab baby masih kecil. Tapi tula, saya yang overthink sekarang. Tapiiii, saya ada pengalaman gugur 14w & baby keluar sendiri tanpa d&c. Saya juga merasa sendiri contraction tu & pergi PAC doctor just tarik je baby dari hujung cervix. Tiba tiba saya yakin yang baby saya yang sekarang dapat engage kepala nanti sebab saya ada pengalaman gugur baby turun secara natural. Sekarang saya cuma bertenang, nak berdoa sungguh-sungguh moga baby dapat engage betul2. Nak pujuk baby supaya dapat lahir normal. Dan saya faham sekarang masih terlalu awal utk baby pusing masuk laluan dia tu. Sebab baru 21w kan jauh lagi perjalanan. Soalan saya: Pengalaman gugur tu maksudnya cervix saya okey la kan untuk bukaan normal? Saya perlu risau apa-apa tak? Ada sesiapa pengalaman beranak normal even baby songsang? Saja nak baca. Btw saya dulu pun keluar songsang punggung dulu dari rahim mak saya. Mak saya cakap dia lahirkan saya normal even punggung dulu yg keluar. Jangan kecam tauuu. First mom sini tak tahu nak bertanya dengan siapa.

2 Balas

awal lagi sis... bawa sujud selalu.. dgr bawa solat baby akan pusing nnti.. jauh lg sis perjalanan kita... 17 weeks lg untuk full term..

mg smuanya baik2 shj dan dpmudahkan segalanya amiin