Cara elak sembelit

Saya 16week skrg pon masih sakit kepala dan mutah.. Kekadang rasa tak selesa pada perut.. Mungkn sebab sembelit.. Mcm mne nk elakkan sembelit

6 Balas

•Stay hydrated. Minum air putih sekurang2nya (2>3 Liters) dlm sehari. •Cuba kenalpasti tindakbalas & hormon awak. Maksudnya benda apa yg bila awak makan @ minum, perut awak rasa senang & lawas masa awak nak membuang. Kebiasanya bila sembelit byk yg bg cadangan makan buah betik & buah naga. TAPI utk saya takda kesan pulak 😅 Apa yg saya perasan, saya lebih senang buang kalau saya makan jagung.

Makan sayur banyakkk. Kalau boleh habiskan semangkuk. Air pun kena banyakk. Beli botol 1 litre tu at least kena habiskan sehari. Kalau lebih lagi bagus

3y ago

Aah apa2 je. Brokoli ke carrot ke bayam ke kangkung ke. Kalau nak senang, saya beli mixed salad banyak2 bekas pastu stiap kali makan nasi mmg akan makan semangkuk mixed salad

kalau saya, saya banyakkan minum air kosong dan buah buahan. tapi kalau dah lama dan kerap jadi, kena jumpa doktor. nanti doktor bagi ubat

Saya masa kena sembelit haritu sampai admit.Doc bagi ubat lembutkan najis.bolee Banyakkan minum air masak n makan ubat.Moga dipermudahkan

sembelit ke angiin? sembelit kena makan buah , tak pun tukar suppliment. kena consult dr tu

Mkn ubat tahan muntah. Sayuran berdaun hijau & air kosong yg byk.