betulkah susu kacang soya tak baik untuk baby?

Satu² nya air soya saya boleh terima rasa dia. Tak rasa soya langsung. Tapi pregnant tak amalkan sangat sebab ramai kata tak baik untuk baby. Nanti kulit bayi jadi sensitive kalau amalkan soya time pregnant.

betulkah susu kacang soya tak baik untuk baby?
23 Balas

Betul sgt..selain sy sndri yg alami kawan2 sy yg mn ank mereka ada sensitive skin sy tya samada dorg mgamalkan kacang soya smasa hamil..rata2 mgatakan ya..kulit ank mmg putih gebu..tp kesian skin amat sensitive😢..ank pertama&kedua elok jer tp ank ke3 yg kene dsbbkn masa hamil ank ke3 sy xboleh tolerates dgn susu lembu..so doc suggest amik soya..

https://my.theasianparent.com/susu-soya-untuk-ibu-hamil Soya ni sebenarnya baik sis. Apa benda yg baik pun kena ambil pada kuantiti yg betul. Apa2 yg berlebihan pun boleh bawa mudarat. Kalau sikit je, tak jadi masalah rasanya. Cuba baca manfaat soya utk ibu hamil dalam artikel the Asian Parent.

susu soya boleh buatkan tulang anak kite jadi lemah.. sbb mak sedara saya selalu amalkan soya time pregnant, then anak die keluar tulaang anak die xkuat, nk sukan pon susah... skg anak die dh besar, muka pucat lesi... takut sis nk minum susu soya lps mak sedara lahirkan anak..

Saya ni mmg penggemar air soya tapi alhamdulillah anak saya takde ape masalah la.. Cume nye alah dgn minyak ikan so macam susu formula yang ade kandungan fish oil mmg x minum la die akan berkahak,, selsema x berhenti lah nnt 😁😅

Alergik tu tgo pada imun baby juga...tgo ketahanan baby...dri pemakanan kita...yg selalu buat ruam adalah makanan pedas2...ambil soya tanpa gula is bter..lpas tu selalu2 LA minum air kelapa...ikut ketahanan badan sis..

Sy pun masa preg sllu mnum soya sbb hsbnd ckp dlu mum dia mngandungkn dia mnum soya jer. Tp bila baca ramai ckp blh buar kulit bby jd sensitif jd risau pla.. Sbb sy xtau sblm tu. Mdh2an bby ok ..

Sy first bby minum soya sbb x leh minum susu biasa.. Mmg btul kluar tu kulit ank sensitif dgn susu kita.. Akn jd merah klo susu dada kita kna kt pipi dia huhu.. Tgk atas baby kot

Mse mngandung anak sulung memang hari2 wajib soya, lastnye anak sye eczema skrng dh 5tahun.. Anak2 yg lain memang sye tkde sentoh soya langsung, alhamdulillah dorg okey je

Sy pun minum soya esp shaklee tu..tawakal jelah. Sbb byk yg sy dgr minum soya kulit anak akn jd sensitif..hmm. sy minum pun sbb suami yg suruh..xdpt tolak 😞

sya msa awl ngandung smpai lh esok nk czer sya mnum air soya seasons tu jerr..Alhamdulillah skrg bby dh nk msuk 3bln nie elok jeer kulit dia...