Amal susu soya punca baby kena ekzema?

Hai mommies, sy nk tanya. Betul ke kalau kita amalkan susu soya or susu yg ada protein soya time pregnant bila baby dah lahir nanti senang terkena ekzema or alergik pada kulit? Ada sesiapa yg tahu or pernah ada pengalaman psl ni? Sy nk tahu. #firstmom #ingintahu #firstbaby

7 Balas

eczema ada faktor genetik sis. saya tak sure kalau baby memang dapat gene eczema tu, ibunya banyak makan/minum soya time pregnant boleh exacerbate the symptoms nanti atau tak. tapi kalau memang anak tak ada gene eczema tu in the first place, ambil lah soya banyak mana pun takkan affect apa2. jadi kalau sis/suami ada/pernah ada eczema, resdung, asthma atau allergy, mungkin boleh ambil langkah berjaga2.

mungkin ikt anak kot, ada kwn sy ckp masa anak dia sulung dia selalu buat air soya dr biji tu, kiranya dia proses sdri la smpi dpt air soya tu, kulit anak dia elok bersih. yg adik pula xpasti kalo dia minum yg kotak je ataw xminum lgsg soya, tp kulit c adik pula ada sensitif. ni pengalaman kwn la

10mo ago

ooo. tq sis for sharing

klau sy ye..ank sy 6 org..y 2 org tu mse peknen sy mmg Amal minum soya n sbb tu je blh mnum..tp kulit dieorg mmg sensetif smpai besar..cepat gatal berparut.ank y lain x pun.tp wallahualam kebetulan ke ape

Sy pn masa pregnant suka minum soya , ank sy mmg ada eczema tp doktor kata sbb genetik slh satu sbbnya ayh ngn mak dia ada alahan,dia ikut darah kita,kalau kita ada alahan atau asma kmgkinan ank kita pn akn ikut sama

10mo ago

oooo. tq sis atas perkongsian

x jgk la kak ank sye x de pon ekzema sye masa mengandung suka sangat malah setiap hr minum air soya tp alhmdllh baby sampai skrg dah besar x pernah kena ekzema

Tak jugak. Dulu first pregnancy saya, hari2 saya angkut soya kat pasar malam. Anak tak pernah ekzema smpai skrg dh nak masuk 4 tahun

tak la.. ank kedua tk berani minum soya.. tp dua2 ank ada eczema, tp yg sulung dh 5y dh ok. Yg adik kena jaga kulit lg.