bf baby baring

sape sni ibu2 yg bf baby sambil baring mngiring,baby jnis mngempeng je..klau baby terlena masa bf tu ibu2 biarkn jeke atau ibu2 angkat letak atas tilam baby?

16 Balas

anak saya Dh usia 4 bulan 25 hari Dah... alhamdullilah senang tidur 💜..saya pun fully bf...selalunya jannah Akan Lena Lepas bf...tapi mamanye xmau letak dia awal2 Dalam babycot dia🥲🤣...saya nyusu Kan jannah atas katil lapik bantal Dan sebelah katil saya terus babycot dia...saya saja tunggu bila dia Dah deep sleep baru saya letak dlm babycot...saje nak peluk dia lama skit🥹😂😂😂 baby saya ni Jenis cepat deep sleep MCM papa dia...kalau tidur malam...jam 9pm Tu dah tidur ..jam 6am nnt esoknye dia bangun....cuma saya kene kejutkan dia time feeding tengah malam Tu je ..jam 12mlm...

1y ago

senangnyeee

Sy akan biarkan dia lepas sendiri.. Dan sy akan stay dgn anak smpai agak2 dia dh deep sleep..sbb anak sy jenis telinga alert.. Bergerak sikit atau bunyi sikit dia dh jaga atau gerak2 xkeruan.. Jadi sy mmg xangkat utk burp.. Sy biarkan je dia tido n stay situ smpai dia dh betul2 senyap..sbb sy ada baca fasa active sleep baby berlaku lebih kurang 20 minit terawal baby tido, so mse tu dia mmg mudah terjaga.. Kadang2 sy dduk sebelah dia smpai sejam lebih sbb dia kadang2 mencari2 nak susu balik..

1y ago

Samalah kalau dia merengek² masa tidur tu baru saya angkat sendawakan pastu elok je dia sambung tidur balik, kena tunggu dia lena betul²

biasa saya yg pegi dekat tilam dia, sy susukan kat atas tilam dia jenis nipis je. suka mengempeng juga baby sy 2bln. biasa lepas susu sy biarkan aje la sy taknak kacau lagi2 kalau dia baru je nak tido. kalau da nyenyak betul n nak susu lagi jam2 seterusnya sy mmg ada angkat2 dia utk selesakan penyusuan sy (sy suka susukan dia kat riba atas bantal) lepas tu ada angkat2 dia utk burp.. tp sbb dia tgh mamai2 msih ngantuk dia senang la tido balik.

1y ago

anak sy jenis nak start tido tu payah mmg kena mengempeng dlu, dodoi dlu. saya kena duduk kejap dgn dia stengah jam cmtu bg dia lena betul. tp bila da bejaya tido tu mmg nyenyak sgt. menyusu seterusnye pn dia mamai2 menyusu sambil tutup mata, kita burp kan pn mata xnak bukak 😂

Masa newborn ke 4 bulan, boleh nak angkat anak ke cot slps penyusuan dlm apa posisi pun termasuk baring. 5 bulan dah 7kg, tak mampu saya nak angkat anak keluar masuk cot untuk penyusuan (kadang dlm keadaan mengantuk, penat, takut risiko jatuh), jadi kami tidur sekatil. Bila anak tertidur semasa penyusuan, kebanyakannya dia lepaskan puting sendiri, jadi saya cuma jarakkan diri dgn dia utk dia tidur terus.

1y ago

🌻

sy akn angkt dy ltk dlm buai sbb senang sy nk makan kencing msk ke apeke. ataupun kalau dy cm xmengantuk sgt sy akn biar je dy kt atas tilam. ank sy xsuka cahaya. so sy akn ttup langsir bg gelap skit utk dia tido . lately siang2 dy jrg dh nk tido . dy bnyk nk sy sntiasa ade dgn dia xkira wktu smpai kdg2 suami sy blik bru sy msk🤣.

baby saya selalu tidur sebelah saya, means satu katil. ada je katil dia tapi saya tak rajin nak letak dia kat situ. kadang lepas dia tidur, saya pun terus tertidur 😂 so saya biarkan jelah dia tidur sebelah saya. selalunya dia akan lepas sendiri tapi takes time jugaklah. dalam sejam baru lepas

saya memang dari berpantang, kadang² anak sy susukan sambil berbaring. sambil2 tu ibu boleh rehat dan pinggang tak sakit. Sbb anak sy nk dpt deep sleep tu dia suke mengempeng dulu. Dia dah lena betol baru saya akan cabutkan puting. Jangan ibu terlelap masa susukan baby. Bahaya.

Saya selalu je bf mengiring sebab senang nak rest kan pinggang and badan hehehe tapi usually kalau baby dah lena saya mmg akan alihkan ke katil. Kalau terjaga pun saya bobok dia sampai tidur. tepuk 3-4 kali tidur lah balik nanti

entahlah,sbb sye tertidur skli kalau dia ngempeng.. sye terbangun je tengok dia dh lepas nipple tu..so sye biar je la dulu sbb nnti dia tahu kalau saya tutup nipple,dia nangis agaknye x bau nipple tu...🤣

sya lebih selesa bf baring .. sya mmg lepas je menyusu mmg sya angkat dia utk sendawa dulu then baringkan dia balik tepuk2 smpai dia tdo balik .. mcmtu je sya buat