bagi baby tidur buai

ibu2 kalau dah mlm bg anak tidur buai ke mcm mana? dan klau tidur buai klau baby da lena ibu2 angkat ke bg tidur bwh?atau biarkn je tdur dlm buai smpai pagi?

14 Balas

hmmm anak saya tak Di train tidur buai ...hanya direct bf ...dia Lena Terus letak Dalam babycot.... tapi anak adik ipar saya tidur buai...selalunya saya perhatikan apabila Lepas Di dodoi dlm buai...Mama nya Akan biar dia Lena kejap sampai deep sleep pastu mamanya bawa baby dia keluar letak Dalam babycot dia..katanya tidur lama lama dlm buai tak elok utk belakang baby...dia gunakan buai sebab baby dia high demand ..kene enjut baru Lena😂 Tu yg dia pakai buai...haa MCM Tu la cerita nya...

baby sy tido buai dr dlm pntg smpi sekarang usia baby 1tahun 8bulan. tapi baby mmg tido wktu siang je. malam baby tido dgn sy. atas katil. sy pergi holiday pon okay je if xde buai. baby boleh tido tanpa buat. sy guna sebab nk memudahkan mak sy. dkt rumah sy bukan ada ank sy. ada ank adik (3org) anak akak (3org) nak handle semua agk pening. so mmg memerlukan buai bg yg kecik2.

Anak saya tidur buai waktu siang sebab nak mudahkan mak saya buat kerja rumah. Saya bekerja jadi mak yg jaga. Bila selepas pukul 6 petang je anak saya dah tak nak tidur dalam buai. Malam anak saya tidur dengan saya dekat atas katil. Tapi ada juga lah sekali anak saya tidur dalam buai waktu malam. Dah betul² lena saya angkat letak atas tilam.

Anak saya boleh tidur dalam 2 keadaan. Blh tidur dlm buai & blh tidur atas tilam je. Tidur buai tu sebab neneknya yg jaga sbb saya bekerja. Bila blk rumah, dia blh tidur di tilam sbb rumah tak ada buai. Andai kata kami blk rumah neneknya, mmg kami biar dia dulu tidur buai, dah lena baru angkat letak atas tilam.

Klau sy siang je bg bby tido dlm buai, mlm2 klau bby dh tido, sy angkt ltak bwah je, sy nk bf bby nnt,nk tukar pempers dia, snang x yah duk angkt dh... Mlm2 bby senang tido dlm peluk kan kita 😊

Seeloknya mlm biar baby tdo bwh .. Supaya dia dpt tdo dgn lena.. Buai tu utk siang boleh la supaya kita boleh buat kja.. Dn jgn ajar baby terbiasa dgn buai.. Nanti susah bila dh besar sis..

anak sye x tdo buai. and mmg xkn ajar anak tido buai. susah nak jalan nnti, nk kne angkut lak semua buai2 nye. so dodoi2 jeee. dh lena ltk je atas tilam die.

1y ago

baby sy pon tido buai time siang. mudah nk buat kerja rumah. maleh sy nk dodoi lelama nnt kang sy pon tertido satu keja apa xbuat 😂...mlm tido babycot. klau pegi jnjalan tido dlm carseat. dlm stroller pon tido tanpa meragam nk buai. tido hotel pon ok je tanpa buai. kesimpulannya xda masalah pon nk bwk jenjalan

siang tido buai. malam tido babycoat. dari pantang mcm tu so baby dh faham. malam dia sndiri xnak buai dah. nak begolek atas katil dia

angkat sis.bhya biarkan dia tidur dlm buai mlm2 tanpa pengawasan.sy slalu nye nk ulik je dia tido dh lena sy angkat letak atas katil.

aah. kalau malam tu bila dia dah lena, angkat bagi tido bawah. nanti lama2 senang dia nak berhenti buai.