ubat tambah darah zincofer

Sape pernah dpt ubat tambah darah...zincofer..mcm mne cara nak mengambil nye...dn ade x muntah2 bile mkan..atau loya2.. Saya first time dpt mkan ubat zincofer..

12 Balas

Sye pernah dpt zincofer. Mmg rse mual lepas makan. Wpun sye dah minum air bnyk utk hilgkan mual pun, masih mual jgk😅 last2 sye tukar ke iberet folic acid. Depends pda individu jgk.. Awk cuba dlu, mana tahu x mual kan.. Ambil ubat tambah darah ni, jgn minum skali dgn susu/soya/cheese. Seeloknya jarak 2 jam lepas makan atau minum susu, then baru ambil zincofer ni

Sya dh mkan siang td...yaallah haii...loya dye ehmm...sya mengunyahh je..mkan gula2..mkan biskut.. Tp bila sendawa mcm2 rase ade...😷😷sya mkan ubat tu td gn air tropicana oren tu..sya mmg x boleh telan ubat gn air kosong.

Sy mkn time mlm 2 jam lpas dinner dlm sblum tido mcm tu. Pernah trlupa mkn mlm tu try la mkn bgun2 tido xtahan pon trus muntah. Kalau mkn mlm sblum tido tu Alhamdulillah okay xmuntah wlopon minum dgn air kosong ja.

saya pon mkan ubat tu dlu dgn air masak x boleh Jalan mesti akn loya n muntah tp lpas mkan ubat tu dgn air twister tu trus okey xd rasa mual pon.. Dan elok mkan ubat tu pagi sebelum mkan apa² mkanan

Sya serasi makan zincofer berbanding obimin yg klinik bagi . Before this mkn obimin hb slalu low , lepas consume zincofer hb naik skit skit .

Sy bru mkn zincofer .. dh 11 ari mkn ubat tu ... tiap kli mkn rse loya² je .. tu pn sy ambik time sebelum nk tido ....

makan je. elok mkn bersama vita c / jus buah. elakkan pengambilan kafein atau milo/ susu 2jam sblm /selepas mkn zincofer

Cara makan mcm ubat kat kk tu jg. Rujuk buku pink. Kat sana semua ada tulis. Tinggal baca je

Sy pun baru je bulan ni dpt ubat zincofer. Selama ni sy just mkn obimin je

Makan dgn air oren sis..