anak

sape ada umur anak yng dah 3 tahun tapi masih belum lancar bercakap..dapat cakap sikit3 je pstu yg sblihnya bhasa alien☹️.

68 Balas

anak saya dah genap 3 tahun.. masih tak pandai buat ayat.. contoh macam : nak nasi.. ibu, nak mandi dia cuma pandai ABC..Z 1..10 Kenal warna, kenal jenis kenderaan, kenal bentuk, binatang tp doktor cakap ok je perkembangan dia cuma kena banyakkan bersembang dengan dia.. jangan putus asa kadang2 saya pun rasa sedih bila orang cakap anak saya tak nak bercakap la, tak pandai cakap la keep strong ya mommy semoga kita kuat demi anak2 Yg penting, jgn putus asa ☺️

Sy praktikkan Dr Hamil lg..bila dh lahir selalu sembg ngn dia..walaupun dlm pntg..masuk 3 Bulan sy start introduce flash cards..ulang2..nyanyi n bercakap Bahasa yg betul.bukan Bahasa baby.. ank2 sy 4 org..xde pelat...2 tahun dh fasih...satu lagi kena jaga Gigi...Gigi membantu utk tidak pelat... alhamdulillah gigi2 ank2 sy xrongak sbb full BF..n reject fake puting o botol susu

2y ago

mcm mne puan jaga gigi ank ye? ank sy pun full bf tp gigi rongak😅

Ank sya 2y4m petah cakp da...siap col ckp ngn nenek dia tnya dah mkn ke belom,nenek buat apa,siap bgtau nnek dia dah besar nnti dia nak jadi doktor mcm sufi🤣dia ikut karton omar n hana...tips dia...rjin borak ngn anak ja...time msak ke..time anak tngah main ke...borak sentiasa...ckap bahasa kita ja..jgn ckap bahasa baby...

same laa ank sy pn z reti berckap lg udh 3 tahun dh tp ckap pn x tahu, risau sy di buatnyee tp kalau nengok kartun tahu pulak nyanyi pndai pulak ckap tp kalau nk bersmbng dgn kite x tahu .ckp nk minum n mkn pn x thu sedih rasaa hatii nii hanya allah sahaja yg tahuu ..

7mo ago

ank saya pun mcm tu sis skrg sye sekat semua cartoon tapi dia still nyanyi ikut retak cartoon tapi dia kenal Abc n warna

Kne ajar stu ii benda smpai dy pandai sebut kne ulang benda to bnyk kali bila dh pndai ckp benda to kne ajar ckp benda lain pulak .. mcm ank sy rajin ajar benda sme smpai bole ckp bila dh jelas sy terus tukar benda lain pulak .. alhamdulilah ank sy 1 tahun semua dh bole ckp walaupun ade bahasa alien sikit ii

Mmg ada anak yg mcm tu,sebutan pun sikit2 saja yg kena, yg lain bahasa alien, sprt ank buah saya tapi once dia dah pandai sebut, dia jenis yg byk bckp, biar dia bergaul dgn budak lain yg dah pandai bercakap, automatic dia akan ikut

Ank sy 2y9m pun x pndai bckap lagi.bahasa alien sepenuhnya.dlu kecik bnyk ayat dia tau sebut, bila dah pndai dia xnk sebut dah.papa sja yg dia nk sebut smpi skrg.skrg tgh on pakar.next appt bulan 11.susah nk ajar sbb eye contact kurang.anak x suka pndang bila kita nk ajar apa².

Anak saya 3 tahun 6 bulan. Diagnose speech delay dari umur 1 tahun 6 bulan. Sekarang dah ada bercakap, tapi byk bahasa alien juga la. Belum lancar mcm budak sebaya dia. Banyak perkataan yang dia pandai sebut, dalam bahasa inggeris. Sampai sekarang dia tak reti sebut bonda. Dia panggil saya 'afu' 😂

elakkan anak bergantung pada gadget, elakkan terlampau panjang screen time, banyakkan bercakap dengan anak. lebih baik kalau puan dapat sebut sesuatu ciri perkataan tu terang pada anak. ada banyak tips speech delay yang puan boleh dapat esp dari therapist yang buat sharing dekat tiktok.

anak konflik bahasa je... sbb bhs kita lain... dlm youtube english, nyanyian kanak2 ada banyak bahasa... atok nenek lorat lain, pengasuh lorat lain... so, dia kluar la bhs alien ikut cara dia... pd kanak2 sebutan dia dah betul... jd layan je guna bhs melayu betul, lama2 oklah anak tu...