Jangkaan umur anak bercakap.

Anak saya sudah berumur 2tahun 7 bulan. Anak lelaki. Pada umur berapakah biasanya anak dijangka boleh bercakap banyak, 3 patah dan lancar? Standard range umur.

4 Balas

Secara amnya, kanak-kanak yang berusia 2 tahun boleh combine 2 ke 3 patah perkataan dalam satu ayat. Contoh: Mama nak makan, Papa nak mandi, Jom tidur. Faham arahan dengan jelas. Menguasai sekarang-kurangnya 50 patah perkataan.

Dari pengalaman saya, anak saya blh berckp 3 path perkataan masa pada umur 1tahun 7bulan.. now dah 2tahun 8 Bulan dah blh ckp 5-6 patah perkataan.. contohnya, mummy Ada lipas atas Sana, ayit takut

7mo ago

haha comelnya. aunty pon takut lipas huhuu

anak sy prmpuan 2 tahun 3 bulan..just pndai sepatah2 je dua pth perkataan blum lg 😞 kdng risau jg..

7mo ago

Teruskan berkomunikasi dengan anak sis. Guna ayat yang jelas dan mudah di fahami. Adakan sesi membaca sekarang-kurangnya 20min sehari. Dan jangan lupa untuk rujuk doktor ya.

sebaya anak sy puan , boy jgk ,brcakap x brhnti kdang penat nk mnjawab 😅😅😅