Mertua thing😅

Sape ad msalah mcm sy. Sy dah la pjj dgn suami. Start pntang minggu ke 3 smpai la ank nk masuk 3 bulan sy handle sendiri. Sy dh start keje. Cuma weekend shj masa utk bonding dgn anak. Skrg sgt penat & rushing kejar masa utk ank dan diei. Tibe2 je mertua dtg bisik ckp nk buat majlis cukur jambul apa bagai. Hri sy kerja. Sy ni kerja dgn org. Xkn nk mtk cuti lg bru sminggu start keje. Duk atur itu ini. Bila sy ckp nk tgu skali majlis akikah. Tgu reda & tgu suami ad cuti pnjang bru bole buat. Die mcm nk paksa suruh buat jgk. Sy x kisah nk buat tp tgk wktu org dlu. Sy pun ad penat nya. Dh la ank die tu kje jauh smua atas kpala sy. Pastu nk atur lg hidup sy ngn ank sy. Mcm sy ni x pndai nk fikir lasung pasal majlis akikah dan sbgainya. Sy sgt x suka apa2 suka bisik dkt sy. Knp x tnya direct ngn suami. Last2 sy dgn suami bergaduh. Dh 3 hari x contact😔 sbut je pasal mak die terus ckp bole cuti. Bila sy tnya bila bole balik ckp xtahu lg, xde cuti. Ank dgn isteri dia tiap minggu tgu bila ayah nk balik. Sgt terkilan. Sy ok kalau nk buat tp tnya dlu bila free, bila nk buat. Bkn nye last minit & suka hati je buat tnpa tnya mak budak ni. Sy pun ad tahap sabar sy jgk. Kalau melampau sape2 pun akan fedup!😪

2 Balas

suami sgt prlu mainkan peranan, perlu dgr jg luahan isteri.. apa yg isteri selesa & xselesa. mcm sy, ad la jgk kdg tu MIL duk masuk campur & tentukan keputusan rumahtangga sy. tp klo ia akn mnyusahkan, trus slowtalk dgn suami bincang.. apa yg xsuka, apa yg suka. suami & sy pn jenis tegas dlm apa2 keputusan. tp klo suami jenis xmau trima langsung teguran, xmau bw bincang & xmau usha betulkan keadaan. kesian kt isteri, duk makan hati 🥺