induce...

Sapa sini ada pengalaman bersalin kena induce...???? Induce umpama paksa baby keluar.... Sakit dia tu sakit yg teramat sgt dan ssh nk di ceritakn mcm mana sakit dia tu.... Saya ank no 1 induce masuk air 2 botol.... Plg sakit bersalin ank no 2 sbb induce masuk ubat melalui faraj... 15 jam tahan sakit baru baby boleh keluar..... ? Induce sbb baby dh over due.... Utk pregnant kali ke 3 ni nampak gaya mcm kena induce jgk sbb ada gdm.... Now dh 37 weeks.... Gdm ok ja tpi doc bg masa dulu mana tau boleh bersalin tanpa induce... Kalo tk 40 week terpaksa serah dirilh kt hospital siap sedialh utk di induce.... Mai mommies2 semua kongsi pengalaman masing2 yg pernah kena induce.... ?

10 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Saya anak ke 2 dan ke 3 induce. Tapi alhamdulillah anak ke 2 lepas induce bukaan buka 8cm terus baby kuar. Beza ngan anak no 3 nie last year, edd mmg dah lapsed n nurse suh admit jgak. Smpai hospital tunggu smpai 3 hari, bukaan dari awal 3cm je. Doctor ambil keputusan pecah air ketuban n induce lagi. Dari ptg msk smpai mlm tak juga bukaan tue buka still maintain 3cm. At last, doc ambil keputusan buat emergency czer due too baby dah distress. Alhamdulillah baby lahir dgn sihat. Lagi satu lupa nak inform, kalau blh elak ambil epidural effect dia bkn sekrg nanti bila kita dah tua.

Baca lagi

Saya anak 1st ikut kan nak induce 2kali tapi x rasa pun sakit n xde bukaan gak, pas 2 doc ckp x yah induce kali kedua, masuk kan belon je, kul 12 tgh mlm masuk kan belon, kul 6am belon pun jatuh, dah ada bukaan 4cm, doc pecah kan ketuban kul 7am,kul 8am contraction yg kuat, alhamdulillah kul 8.26am baby pun selamat Di lahirkan.. Alhamdulillah tahan sakit 26minit je.. Syukur sgt2

Baca lagi

Sya bersalin bulan 5 bru ni induce ank pertama.. Terpaksa induce psal over due n air ketuban dh kurang.. Alhamdulillah x de rse ap2 pun.. Induce kul 3 ptg.. Mlm false contraction pkul 10pg dh masuk labourroom nk bersalin.. X de rse sakit pun kne induce tu psal sbelum induce cek jalan dh 3cm

VIP Member

Saya anak 1st kena induce. 37 weekly checkup, tup2 doc inform air ketuban dh sikit sangat. So kena warded. Induce guna ubat masuk dlm faraj. Sakit dia lain macam. Tp Alhamdulillah, sakit x lama, masuk ubat dlm kul 10, kul 4 dah bersalin. Anak no 2, 3 n 4, xde induce.

Saya sepatutnya tk kena induce, time tu bukaan dah 1cm . Doc scan saluran darah bby mcm terganggu sikit so doc suggest utk induce .. Alhamdullilah, sekali je induce & tahan sakit contraction selama 3jam terus baby nak keluar 🥰 ..

VIP Member

Sy ank no2 dan no3 induce masuk ubat. Pagi masuk ubat tp xsakit. Lepas asar tu start sakit terus bersalin. Dua2 anak gitu....tp sakit tu, mmng xboleh nk tahan2...non stop sakit tu mai. Harap no4 ni xkena induce dah.huhu

Sama lh kita mom,,Sya gdm on insulin 37w sekarang ni..14/10 Klau tk ada tanda lgi kena serah diri lh jawapnye ..ank ketiga² nye bersalin biasa je ...ank ke4 ni lain sikit 😊

ada amek epidural tak masa induce tu? kakak ipar saya rekemen untuk induce dan amek epidural untuk tahan sakit. saya tak pasti lagi nak buat ke tak bila due dah dekat

2y ago

Effect dia dekat badan kita nanti, tulang2 kita. Memang kita tak sakit masa nak beranak, tapi akan datang badan kita yang merana.

sy anak yg ke 3kena masuk ubat 3 biji bru rasa sakit...sakit nya ya allah tuhn sja yg tahu...

VIP Member

Saya setakat anak 1st ni, takde experience lagi kena induce