Pengalaman 9W

sapa kat sini ada pengalaman mcm ni ? doc scan 8w 6d cuma denyutan jantung tak jumpaa , doc tanya nak cuci terus atau nak tunggu lagi 2 minggu . saya pilih tunggu lagi 2 minggu ???

Pengalaman 9W
13 Balas

Takpa, awak Tunggu ja lagi 2w. Saya masa 8w, janin pon tak nampak lagi. Kantung baru saiz 4w3d. Berbeza 4w dari tarikh LMP. Doktor cakap perkembangan janin tak normal. Suruh datang scan lagi 3w. Alhamdulillah lepas 3w dah nampak janin dan heartbeat. Janin pon dah saiz 8w4d masa tu. Kalau ikut LMP saya sepatutnya dah 10w4d so berbeza 2w ja. So banyak kan berdoa yer.. saya faham sangat perasan awak nak menunggu 2w tu. Kita akan jadi overthinking ja. In syaa Allah, kalau janin sihat dia akan survive tapi kalau janin tu ada kecacatan.. dia akan gugur sendiri. Semoga dipermudahkan segala urusan sis yer 🌹

awak better tunggu 2week dulu. mana tau miracle happen. mcm sy 6week baby dan jantung tak ada. kalau ikotkan sehari sebelum scan dah nampak baby dan jantung. tp sbb sy bleeding teruk esokkn tu terus g klinik. doc ckp sy keguguran sbb masa scan tu mmg nampak darah byk sgt dlm rahim, dia bg masa 2 week utk baby dan kantung turun sndri. . Tp dgn Kuasa Allah. masa 8week pergi scan baby sy dah besar dan jantung dia pon dah dpt dengar. skrg sy dah 11week. kiranya sy xkeguguran lah. baby sy masih kuat bertahan. semoga anak ni sihat sampai bersalin nanti. Amiin 🤲

10mo ago

sy baru scan hari ni dah 11w2d. Alhamdulillah ukuran baby sama dgn tarikh last period. last period 13/5

inshaa Allaha ada tu. saya pon mcm sis.masa 8w kat klinik lain dh boleh dgr hearbeat. pastu 9w saya pegi scan lg. tapi klinik lain. dia cume nmpk denyutan jantung je. heartbeat tkdgr. so mungkin mesin usg diorg tak tggi kod dri klinik sblum ni. mggu dpn saya nk repeat lg scan. insha Allah tkde ape. moga Allah lindung kandungan kite semua😍

10mo ago

nampak kt screen denyut2 jantung. heartbeat tu pon denyutan jantung 😅 tapi nk dgr degupan dia tu. sound

Sama mcm saya scan 8mggu tapi heartbeat tak ada , janin ja ada ,doc ckp ada 2 kemungkinan sama ada janin akan gugur atau tak, kalau scan lg sekali ada heartbeat alhamdulillah, bnykkn bedoa semoga bayi dlm kndungan mmbesar dgn sihat dn sempurna

10mo ago

Belum scan lagi , harap2 semua baik2

Kalau bagi saya janin dah besar tu saya baru jer lepas scan kandungan saya.Tapi kandungan saya dah 9 week 2 day.So bunyi degupan jantung baby pun dah jelas dan kuat di dengar bila scan.Saya pegi klinik swasta,kebetulan doktor pompuan yang cek

10mo ago

Saya pun pegi scan nak tengok perkembangan baby.scan masa 7 week 6 day baby dah ada cuma kecil,tapi size dia normal ikut tarikh last period saya

cuba scan tempat lain, tgk apa dktr tu kata pula. jika jwpn yg sama..awk kena redha yg kndungan tu tak menjadi. Dan jika smpai 2 minggu repeat scan xde progress, cuci sahaja sbb klu tak akn jd infection pd rahim awk.

Tapi bila doktor bagi tau kandungan mommy 8 week 6 day,dia kira lambat sehari jer.Maybe scan dorang belum upgrade lagi yang boleh detect jantung baby

Cuba awak pergi scan kat klinik swasta dulu . Mana tau ada je heartbeat . Apa pun jangan stress ye puan . Banyakkan berehat. Ubat on macam biasa.

sy pun scan hari tu, usia kandungan dah 8w 3d tpi dah boleh detect jantung. sebaiknya awk tunggu dulu, jgn terlalu stres

Awk ada rasa simptom pregnant lg tak masa ni? Morning sicksness/muntah etc?

10mo ago

saya baru jaa rasa alahan itu semua skrang sebelum ni takda alahan langsung . skrang ni baru nak alah tapi tak teruklah