Saya pernah keguguran. Ibu-ibu sekalian yang pernah keguguran dan mengandung balik dalam masa berapa bulan ye ?

SaMohon share pendapat ibu-ibu sekalian

38 Balas

6-12 bulan camtu. Sy pernah 2kali keguguran. First tue pertengahan tahun 2016. Tak ingat bulan berapa, then recovery for a year camtu, on Mac 2018 pregnant tetapi on that May sy gugur. Usia kandungan dlm 11/12 minggu. Then, kemudian, last year on June, pregnant and giving birth this year ( March 2020 ) so that's my TTC journey. Yang akhirnya dapat bby after 8years of trying so hard. The only tips yg sy follow is to change lifestyle. Jaga pemakanan. Don't take caffeine. And be positive. Tak dinafikan sy mmg ada depression tp have to fight it. Be strong.

Sya kawin Jan 2020, 1st pregnant Mac 2020, tak sempat berklinik dn buka buku, hujung April 2020 sya miscarriage, pantang selama 2 mggu, lpastu period sya dtg sprti biasa, 3 kali period ( Jun, early July & end of July ) Aug 2020 tiada period sbb end of July period sambung smpai early Aug.. Kira end of Aug dan early Sept tiada period lg, lpas 5 hari tak period, test UPT +ve 😁 sya dan suami tak merancang, main saja 😜 dn mngharap ada rezeki lg untk pregnant, hnya mkan folic acid hari2 tnpa skip, syukur skg dah 17weeks pregnant.. 🙏

saya dalam 4 bulan gitu. tp lepas gugur tu, memang saya x angkat berat langsung, jaga makan, ambik supplemen, prepare badan utk next pregnancy. saya mmg set kt otak, yg saya nk pregnant. yg gugur tu 1st pregnancy lepas ttc hmpir 5 tahun. even gugur, saya excited macam "eh aku boleh ngandong lahhh." yg dah gugur xleh buat ape dah. dah jadi. saya jdi sangat positif yg saya akan mngandung lagi 1 hari ni nnti. doa x pernah putus. alhamdulillah, Allah bagi mngandung lagi. be positive ok😉

yg first tahun 2010 tapi baby pramatang..24w dah lahir..jadi dia x hidup..9 tahun kemudian pada 2019 mengandung kali kedua..pun x hidup jugak meninggal dlm perut 01.01.2020..pada bulan 10 baru ni saya mengandung lagi..Alhamdulillah..semoga kali yg ketiga ni semua dipermudahkan dan baby selamat smpai bersalin nnti..bonda ngan ayah dah rindu nak tgk mcm manalah rupa malaikat kecil kami nnti..

sy kawin 2/2/2020 ... 1st pregnant Mei 2020 tapii sy miscarriage 24/6/2020 .. 1st pregnancy time ni alah memang teruk gila smpai sy lost weight 10kg .. tapii alhamdulillah now sy dah pregnant 6 weeks .. kali ni alhamdulillah sy tak alah sngat .. cuma kerap letih dan tidur .. sepanjang tempoh 3 bulan tu sy tak penah stop dngan folid acid yg HP bg and 3 bulan jugak sy berpantang ☺️☺️

sya fst pregg 2014-twins masuk 26 weeks sya bersalin awal,x rzki 22 meninggal..tahun ni tdk d sangka2 ada rzki balik..sya preg balik..dan skrg dah masuk 35+wks..syukur..🙏🙏moga smua berjalan dgn lncar smsa bsalin nnti..💪

sy 2 kali gugur.. Bln 10/2019 gugur 8 weeks lekat balik Bln 1/2020.. kali ke 2 gugur Bln 3 masa 13 weeks twin.. lekat balik Bln 5 alhamdulillah skg 30 weeks semoga bby sihat selamat hingga bersalin.. Amin..

Saya gugur sewaktu kandungan saya 5 minggu pada Januari 2019, bulan Mac 2019 saya pregnant lagi. Alhamdulillah dah selamat melahirkan baby girl yang sihat, sekarang berusia setahun ☺️

saya 2tahun...rasanya ikut rezeki la sis,badan masing2...saya tak ada rancang apa2 pun lepas gugur,tapi belum rezeki...lepas 2 tahun baru ada rezeki, alhamdulillah...

sy gugur bulan 5. pastu sy merancang sendiri dgn suami slps 3bulan. makan folic acid and nk tggu smpai rahim kuat sikit sbb takut berulang. alhmdulillah terus lekat