breastfeeding

salam...sy stress bila susu bdn kurang..mnum milk booster..susu ad la jgk..hbis je milk booster susu bdn kurang sgt2..ap sy nk buat..mommy2..tlg sy..ksian ank sy..

9 Balas

Mommy jangan stress . Enjoy je susu kan baby . Susu sikit ke banyak ke susu kan je baby macam biasa . Selagi ibu nampak ada susu kat mulut baby masa baby tengah hisap tu , maknanya adalah tu rezeki susu untuk baby . Baby kerap menyusu pun boleh tingkatkan penghasilan susu . Kalau baby tak kerap menyusu , bila rasa breast dah nak keras , keluarkan susu , pump atau guna collector . Yang penting makan kena on time . Makan nasi , kurma , sup lobak putih , minum milo , horlick dan susu kurma . Minum air masak banyak . Ibu tak boleh cakap susu tak de . Kita mana tahu susu tu ada ke tak de kan sebab bukan kita yang hisap , even breast dah lembik rasa kosong pun, kita je rasa macam susu tak de tapi setiap kali anak saya menyusu saya nampak ada je susu meleleh kat pipi dia , pekat lagi tu . Insyaallah ada .

5y ago

tq sis..skrg sy dh kerap susukn bby sy..

sis ambil milk boosters apa sis?... Saya amalkan makan makanan yg mengalakkan susu... antaranya kurma... air rebusan kurma cina... oat... sup ayam campur lobak putih... emosi juga main peranan sis... elakkan keadaan stress.... tu penting... klu Saya ada masalah Saya akan Cari org utk bercerita

5y ago

sy bg jgk susu tpung sis..tpi skrg ny dye tolak susu tpung..nk susu bdn..sy bg susu tpung time2 trtntu je sis..

cuba try letak kobis dekat breast.. kobis dia mengalakkan penghasilan susu dan mgurangkn bgkak juga.. sy buat mse bgkak susu hritu alhamdulillah senang.. nk lg sedap ltak kobis dlm peti ais then bru ltak dkt breast

sis, minum susu kambing dherbs 2 in 1 tuu, paket warna biru putih.. inn sha allah susu akn bnyk, plus minum susu kurma jgk, amalkan minum susu bnyk at least 3x sehari bgi yg kurang susu badan

5y ago

sy skrg mnum susu krma farm fresh tu sis..ngn mnum horlick..

x galakkn minum susu kmbing.. sbb susu kambing pns n akn mybabkn baby crt brt... dkt ward sy ramai ibu² yg amalkn susu kambing n the end dr. suruh stop sbb baby x blh hdam..

5y ago

sblom ny sy mnum momma pregolact..dh dkt 3 btol..btol yg ke 3 ad lg sparuh..sy stop mnum..skrg sy mnum horlick ngn susu krma jer...

elakkan makan kubis dan jgn tuam breast guna kubis.. kubis penyebab susu badan kurang.. kangkung pon x leh makan..

4y ago

Kubis tu buat susu drop

kerapkan direct feeding, jaga jadual pam je puan. more demand, more supply

Sy pernah susu drop..sy minum milo dan buat power pumping..

5y ago

owh..ank sy ok jer..alhamdulillah..xde msalah..berak pown ok..

Wsalam.. Mcmna ibu tahu susu kurang..

5y ago

bila bby sy kerap mnyusu bdn dye nk mnyusu lg susu sy dh kering..sy tekan2 breast picit2 puting pump pown x kuar..kne tnggu lma bru ad plak..tpi skrg alhamdulillah..susu sy ad..sy dh kerap mnyusukn bby sy..