Darah haid atau nifas?

salam..sy nk tye sape2 kt sini bole terangkan x..sy trpaksa di dnc pada minggu ke 11..kerana hanya kantung yg membesar..tiada janin.bole sy tau,darah yg keluar tuh dianggap darah haid sepnjg tempoh 14 hari(hari ke 15 walau pun ade keluar sikit2.wajib mandi..wajib solat)?atau di anggap darah nifas kena tunggu 60hr.tolg beri pencerahan?

1 Balas

Okay first of all Tempoh haid adalah selama 15hari. Maknanya hari yg ke 16 kalau still ada darah, wajib solat. Bukan hari ke 15. Kalau haid berpanjangan dari hari ke 16-30 (15hari) maknanya dikira istihadhah. Dalam tempoh ni wajib solat kalau ada darah, sbb darah yg keluar tu darah penyakit n kita suci utk solat. Solat mcm biasa cuma wudu' boleh digunakan utk satu waktu solat fardhu sahaja. Oh ya, setiap kali solat kena cuci pad dlu ya. Kalau lepas tempoh 15 hari ni keluar darah, ye dikira haid balik. Okay, sis punya soalan ni dikategorikan sebagai darah nifas tak silap saya. Jadinya tempoh darah nifas ni 60hari. Contohlah, dlm tempoh ni sis tak keluar darah 15 hari. Time tu dh boleh solat. N darah yg keluar lepas 15 hari tu dikira haid. Tp kena alert la, jgn 15 hari tak kuar darah baru nk mandi wajib 😊 Saya rujuk sini https://muftiwp.gov.my/artikel/irsyad-fatwa/irsyad-fatwa-umum/4154-irsyad-al-fatwa-ke-411-hukum-solat-bagi-wanita-yang-keluar-darah-dan-air-ketuban-sebelum-bersalin