Darah nifas or period

Harini 24/5 saya keluar darah semula(merah terang), semalam 23/5 baru mndi wajib dan solat sebab last keluar darah 15/5(ni pon keluar sangat sikit), saya ada baca kena tunggu seminggu kalau darah masih tak keluar dah boleh mandi wajib, tapi baru ja sehari boleh solat, dah keluar darah semula😅, ada mommies2 yang tahu pasal ni, boleh share pendapat? Sebab saya anggap darah yang keluar sekarang ni dah darah period, bukan nifas lagi

1 Balas

nifas max 60hari kalau ada gap in between < 15hari suci - masih nifas kalau ada gap in between > 15hari suci - haid

11mo ago

and tak perlu tunggu sampai seminggu darah takde baru mandi wajib. kalau yakin dah kering darah hari ke 2 tu, kena terus mandi wajib ye. cara kira sama mcm haid. kalau sehari semalam dah takde darah, dah cek dgn cotton bud semua, kena terus mandi. bimbang ada solat yg patutnya kita tunai tapi tak tunaikan.