Keliru nifas atau haid

Sy keliru ingtkn darah nifas dah kering, kemudian dlm 3-4 hari mcm tu mmg x da darah keluar. Kemudian dia dtg balik darah warna merah. Bnyk kali juga mcm tu. Baru nk mandi wajib eh keluar lg. Jd sy konfius tu darah nifas ke haid. Boleh sesiapa jelaskan tak

4 Balas

darah nifas max 60 hari.. kalau dalam tempoh tu darah keluar putus², still dikira nifas.. start 61 hari masih keluar, dikira darah istihadah dan wajib solat.. tapi kalau dalam tempoh 60 hari tu, darah dah stop 15 hari pastu baru keluar balik.. then itu dah dikira sebagai haid..

Darah nifas. macam sy. masih dalam pantang harini 43 hari. Dua hari lepas keluar lagi darah merah. Hari2 sebelumnya darah dah hampir kering dan kecoklatan. Sy refer nurse, katanya normal. Sbb masih dlm tempoh darah nifas.

nifas. haid berlaku bila jarak antara berhenti darah terakhir selama 15 hari.

nifas max 60hari.