Period selepas nifas

Mcm mana nk tahu darah yg keluar lepas suci dari nifas tu adalah haid? Maksud sy, selepas nifas 60 hari tu perlu suci 15 hari ke utk pastikan darah yg keluar itu merupakan darah haid? Atau kurg dari 15 hari pun dh dikira haid ?

2 Balas

perlu suci 15 hari. selepas 15 hari baru dikira haid. tapi maximum darah dikira nifas 60 hari. yang ke 61 tu dah tak kira nifas. kira istihadoh. tapi kalau dah putus dengan darah nifas 15 hari kemudian datang lagi darah itu dikira darah haid

lps 60 hari, x perlu tgu 15hari dah. contoh harini hari ke 60, darah nifas dh stop, lps 2hari keluar darah balik, tu kira period dh.