Mandi wajib nifas

Hi, saya hari ke 23 dah mandi wajib nifas. Lepastu hari ke 49 ada keluar darah. Darah haid tu pulak keluar lebih dari 60 hari nifas tu. Itu darah haid kan? Lepastu kiranya saya nak mandi wajib selepas haid tu niat mandi nifas + haid atau niat mandi haid sahaja? #seriusnanya #pleasehelp #ingintahu

1 Balas

hari ke 49 tu dah dikira haid sebab dah suci lebih 15 hari. max haid adalah 15 hari. kena mandi wajib niat haid pada hari ke 16 wlpn darah belum kering. darah selepas hari ke 15 adalah darah istihadah. perlu bersihkan setiap Kali sebelum solat. darah nifas max 60hari 60malam. kalau ada gap in between, mestilah tak lebih 15hari suci. kalau lebih, dikira haid. darah haid max 15hari 15malam. lebih daripada tu, dikira istihadah. jelas tak?

11mo ago

sama2. sama2 kita kongsi ilmu