makanan pertama bayi saya

Salam..sy nk tnye..bby sy nk msok 6 bln lg 6 hri..utk prmulaan bg cerelac dlu bleh x?

7 Balas

Lebih baik buat bubur kosong sis..sebab cerelac ni ada gula kalau tak silap saya.lagipun sis tak tau apa yang kat dalam cerelac tu. Kalau sis tak nak buat bubur,sis boleh bagi buah ataupun sayuran yang dah hancur or diblend.make sure sis tunggu 3hari sebelum bagi makanan lain kpd anak sis so sis dapat detect apa yang anak sis allegic nanti..sis boleh tengok contoh kat buku kesihatan biru/merah anak ms25.😊

Xdigalakkan sis.. kwan sy.intro nestum. Ank reject trus bbur nasi . Sbb xsedap.. dia nk nestum ja. Bbur buat sup ayam syur pn xnk. Dia da stress.. berat baby makin trun. Ad step by step utk kenalkan makanan pd ank. Bolei join grup ni. Mcm2 info ad 👇 https://www.facebook.com/groups/happybabyfoodsmalaysia/

sy bg bubur . letk lobak merah tu ke atau sayu2 bayam sikit . bwg bole letk sikit n ayam ke ikan sikit2 . satu lg sy bg nasi cmpo pisg . rebus dlu blend bru bg . tpi ank kedua sy xsuke blend . so sy just potg kecik2 n lenyek2 kn pkai sudu je mse rebus tu . ikot ap yg bby suke la sis . nestum ni xgalak kn sgt sis .

4y ago

pisg mmg kne rebus . xboleh bg mentH pd bby

Better buat kan bubur kosong dulu sebagai permulaan.. pastu try buat Puri buah,Puri sayuq ke.. kalo bg cerelac tu bkn x boleh. Boleh ja.. takut nanti dia x nk mkn bubur pula.. dia yg manis2 ja

Digalakkan bgi bbur nasi kosong or puree buah mommy...cerelac boleh jer nk bgi tp sbb kandungan dlm tu dh ad cmpuran garam gula...🙂

For the first time baik bg plain bubur... biar dia kenal rasa bubur nasi dlu.. plain.. lepas jd bubur blend lg.. 😌

Bleh je..