Overdue 40w3d

Salam...sy dah overdue 3hari...Ada ape2 tips x nk baby cepat2 kuar? Dr bagi tempoh seminggu sebelum kne induce....?

33 Balas

Hi.. Sy share sikit pengalaman sy la.. Kalau membantu.. Sy happy sgt.. Baby sa baru usia 6hati.. Hehee.. Yg ms 23hb mlm tu sa buat squat.. 50set.. 😅😅 pagi bsok tu.. Bgn around jam 9am perut mula mengeras.. Tahan² blh p breakfast dgn fmly lg lps tu sempat shopping bju xmas last utk anak.. Ptg jam 1@2pm tu balik rmh.. Masih mengeras.. Contraction tu x rasa sgt.. Sbb sakit dia tu masih blh tahan.. Jam 4++pm gerak p hsptal, 4.30pm sampai hsptal, 4.43pm baby dah kluar.. 😅😅 blh try cr sa bt ne.. Tp jan paksa diri ya.. Hati² seja.. ♥

2y ago

baby sulung ke?

sy baru bersalin 20.3.2020, baby ketiga.. overdue 41weeks6days.. mase serah diri kat hspital doktor bantu bukak jalan kalau tiada apa2 tanda.. sy ada tanda lendir coklat tapi jalan tak buka.. 4hari di PAC bukaan cuma 3cm, bila dapat wad baru jalan buka.. bila jalan dah start buka, baring mengiring ke kiri.. ibu jangan stress, banyak kan berdoa.. insyaAllah bukaan cepat.. banyak berjalan pun boleh..

Sy syor kan awak bejalan byk , bercangkuk buat senaman ringan dan amek minyak kelapa dara atau pon minyak zaitun sapu keliling bibir anu kita .. lepas tu amek air selusuh sapu kat seluruh perut n baca selawat 3 kali n minum air selusuh tu . in shaa allah dlm 10 min ke 15min atau sejam bukaan mesti cepat n rasa mcm nk besalin dah tu ..

try minum air rendam akar fatimah tu xtahu lah ada jual kat malaysia ke apa.. aritu sppu sya tggu ari lgi.. baru tu mak sya baru blik dari makkah so dia p rendam lah akar fatimah tu dan minum , ke esok hari nya dia melahirkan..

12mo ago

sy mnum air kelapa muda msa bukaan bru 2cm.. dgr nurse ckp jgn mnum apa² bila bukaan x cecah 6cm ke atas.. kena tggu bukaan 6 keats bru blh mnum air selusuh ke apa.. klau nk amal sblom ada bukaan xpe.. cth kndungan 7bln ke.. bila dh rsa contraction tp bukaan bru 2cm better jgn mnum apa² air selusuh..

Sy tengah tunggu masa je ni. Tanda tak keluar jugak. Dah banyakkan berjalan 5KM tiap kali berjalan. Naik turun tangga,buat squat,cuci toilet,tanda tak keluar lagi. Syok sangat kot baby duk dalam perut ni. 😂

Bg sy kerap bersama suami mempercepat kan jalan, n minum minyak kelapa jalan mcm squad or turun naik tangga insyaAllah terus keluar tanda.. n jalan cpt buka..

Same dah overdue 2 Hari,sgt lasak mcm2 dah buat.. tp baby yg taknak keluar Lg🤭 msih mgharap sblm ckup 7hari keluar lah bby Ni.. pon Anak ketiga jg😅

Sy p0n tgh tgu mse..sbtu niey dh msok 40 weeks..puas pujuk baby sro kuar cpt..sm0ge dipermudahkn urusan kita smue...aminn...☺️☺️

5y ago

Saya hari ahad ni...tp xde rasa pape..kecuali sakit pinggang n kaki bengkak...xde rasa mcm nk bersalin lg...adoii risau..nk kata mkn pedas..sy mmg hantu mkn pedas...nanas semua sy mkn..tp blom rasa pape lg..kuat berjalan...asyik naik motor..mintak2 lah jgn overdue..tkot kne induce..harap2 semua ibu dipermudahkan..

Kerapkan bersama dengan suami sis sebab air mani adalah natural inducer. Tak perlu lama2 pun, sebab dah tak selesa kan sekarang ni

3y ago

True

Bole turun naik tangga or buat squat.. Buat slow2 jek.. Baby blom ready nak keluo lg tu.. Hehhehe.. Enjoy the moments Mommy... 💕