Nak tanya somethingg

Salam..saya confius ..lepas dpt opk positif perlu BD selang satu hari atau kna BD 3 hari berturut2..kalau berturut hari sperm sempat matang ke?tlg sya..moga cycle kali ni ada rezeki sya..aamiin tq semua ♥️

2 Balas

atas sis mcm mana sebenarnya. sperm boleh hidup sampai 5 hari lepas dilepaskan, dalam persekitaran yg optimum. tapi dalam kehidupan sebenar average dalam 24-48 jam je. OPK positif maksudnya dalam average masa 24 jam kemudian ovum akan dilepaskan, dan akan hidup selama 24 jam selepas tu. jadi seeloknya positif je OPK, terus BD, tu paling penting. sebab kita nak sperma tu masuk dulu sampai ke tiub Fallopia dan tunggu ovum di situ. sperm akan dihasilkan setiap hari, dan ambil masa 2 bulan untuk matang. bukan setiap kali dilepaskan, semua sperm akan dilepaskan, akan ada saki baki lagi dalam sistem badan suami. jadi kalau bersama berturut2 pun tak ada masalah asalkan dalam waktu subur tu. atas pasangan tu nak selang sehari pun boleh, nak beberapa hari berturut pun boleh. yang penting mula bersama bila dah jumpa waktu subur.

7mo ago

terima kasih ♥️

3hari berturut2 sis.